Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Moderna vs Fotografiska matchen går vidare…

Om man det minsta är intresserad av fotografi, både ny och gammal, så är det en klar fördel att vara bosatt i huvudstaden just nu och kunna sitta på första parkett i matchen Moderna vs Fotografiska.

Moderna Museet är nu framme vid del 2 av 3 i sin genomlysning av fotografins historia från 1840 och fram till idag. Del 2 ”Se Världen” som nu öppnar visar dokumentärfotografins och bildjournalistikens utveckling under perioden 1920-1980. I utställningshallarna visar museet nu verk av bland andra Christer Strömholm, Diane Arbus, Cindy Sherman, Dawid, Tuija Lindström, Annika von Hausswolff, Robert Mapplethorpe, Lennart Olson, Man Ray, Hilla Becher, Bernhard Becher, Duane Michals, Eva Klasson, Hans Hammarskiöld, Hiroshi Sugimoto, Helmut Newton, Vibeke Tandberg, Liina Siib, Anneé Olofsson, Gerry Johansson, Miriam Bäckström, Andreas Gursky, Samuel Fosso, Thomas Ruff, Malick Sidibé, Sally Mann, Inez Van Lamsweerde, Denise Grünstein...

Tungt, eller hur? Men jag springer inte dit i helgen utan väntar till tisdag-onsdag då det är lite mindre med folk så att man i lugn och ro kan studera mästarnas original. (Bilden ovan: Gerdy, Paris. 1960-65 Christer Strömholm)

Och Fotografiska då…

Från den 22 april visar dom en utställning med Edward Burtynsky häftiga bilder från hans projekt ”OIL” och den 6 maj kommer en utställning med Jacob Felländer bilder från hans projekt/bok ”I Want To Live Glose To You”. Sen den 17 juni kommer man att visa en stor retrospektiv utställning med Robert Mapplethorps verk. (Bilden ovan: Lady Lisa Lyon, Robert Mapplethorp).

 

Annars då...

Strosade runt några timmar på stan i går och hamnade bla på National Galleriet på Skomakargatan i Gamla stan. Där visas just nu en utställning ”RIVET-det fanns ett Stockholm”, grafik, foto och modeller.

En fin liten utställning om ett svunnet Stockholm av Hasse Lindroth och Göran Josephzon. Fotografen Lars  Epstein på DN har skrivit om utställningen i sin blogg. OBS! Sista utställningsdag i morgon.

 

"The Japanese camera producers have started to copy Leica, again. That is a good sign, I think."
- Dr. Andreas Kaufmann, (referring to the Fuji X100 inspired by the Leica X1). Jag kör vidare med min LX3:a tills vidare.

/Bernt

Inlagt 2011-04-16 15:26 | Läst 13141 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Intressant som vanligt, och om du får det där resultatet från LX3:an finns väl knappast behov av något annat ;)
Skulle vara kul om du la upp en tutorial om hur du jobbar med kontrast och skärpa för att få detta sting i bilderna (kanske du redan gjort detta?).
-affe (en vetgirig nybörjare vg bildbehandling)
Det kan bli lite mycket att välja på ibland men jag ska nog göra ett besök på Moderna de närmaste dagarna. Fast det är värdelöst att gå på utställning och trängas med folk. Jag vill titta i min takt och i den ordning jag föredrar. Är det mycket folk får man springa fram och tillbaka och får inget sammanhang. Först väntar dock en konsert med Joan Baez på tisdag. Det ska bli spännande att få se och höra den här härliga kvinnan live. Jag håller med Alf, det är bett i dina bilder, och det här självporträttet utgör inget undantag.
Det är kul när så mycket skojigt är på gång i stan. Nästan synd att jag inte kan gå dit själv :-) De där modellerna är makalösa!

Inför denna dokumentation av det förgångna känner jag verkligen just hur totalt förgånget det är. Borta! Jag kommer på mig med att sakna spårvagnarnas skramlande runt Birger Jarlsgatan och Norrmalmstorg. Bara för att nämna en detalj. Staden har alltid förnyats, det är inget med det. Men det kan kännas svårt att acceptera den våldsamhet med vilken förnyelsen äger rum ibland.
Hej Bernt och tack för tipset, RIVET på National Galleriet. Inte helt fel att bli påmind om att det finns massor att dokumentera innan det är för sent.
Ser att LX3:an bara blir bättre och bättre;)
/Stephan
Jag saknar faktiskt Stockholm med allt kulturutbud. Flyttar snart hem igen... kanske :)
ps. hade inte du rakat dig?
Svar från kreatören 2011-04-16 23:43
Förlåt då! Ibland får man gå till arkivet och leta när man skall ha illustrationsbilder till bloggen.
Dagens självporträtt är taget 2010-04-18 kl.11:04.
Hox 2011-04-17 08:40
Hahaha.. min dotter går ju sista veckorna på sin treåriga frisörutbildning och där ingår ju rakning/trimmning av skägg. Så nu är man försökskanin, jag har precis haft samma 'style' som du och min fru gillade det och vill att jag ska ha det så..
Jag valde mellan LX5 och S95 när jag skaffade min nya 'handycam' det blev S95:an (pga storleken) och den är jag nöjd med hittills. Lägger dock inte upp fler bilder här på FS då jag känner att det är tråkigt 'besserwisserklimat' här. Inte mycket stöd och hjälp med andra ord. Samlar mina 'alster' privat numera.