Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Om de sista filmrutorna + en nygammal Summicron 50:a + lite märkliga Leicabitar.

Förr i tiden när jag bara fotograferade analogt brukade jag nästa alltid ta några självporträtt om jag hade några rutor kvar på rullen innan den skulle soppas. Numera när man arbetar digitalt tar ju ”rutorna” nästan aldrig slut. Jag har för det mesta ett 16 GB kort i min DSLR Canon och jag har aldrig lyckats fylla det med bilder när jag är ute och vandrar i verkligheten. Kanske beror det på att jag fortfarande tänker analogt även fast jag fotograferar digitalt. Med andra ord så är jag ingen ”sprayfotograf” och därför brukar det inte bli mer än tre-fyra exponeringar på varje motiv jag hittar.

Ovanstående nytagna självporträtt fanns med på det 16 GB kort som jag slangade över till en av mina hårddiskar för ett par timmar sedan men där fanns också bilder som jag tog i maj 2010. Det fanns totalt 685 bilder på kortet tagna DSLR:en under ca 9 månader, ingen sprayfotografering direkt. Men jag har nog i stället tagit minst ett par 1000 bilder med min lilla LX3:a under samma period.

 

Lennarts Summicron 50:a har hittat hem till sitt hus igen.


För ett par dagar sedan köpte jag den Summicron 50:a typ 4 som fotografen Lennart Nilsson haft på sin M6:a, den som jag köpte förra hösten. Det var samma trevliga säljare som förra gången och han levererade också personligen den här gången.

Ytterligare några Leica bitar.


Leitz Canada Elcan 90mm f / 1,0.

Leitz Noctilux 50mm f /1,2 på ett hus gjort för NASA

En Leitz Xenon 50mm f /1,5 på ett Leica 250GG hus.

Elcan 50mm f /2 monterad på Leitz KE-7A, en militär version av Leica M4 för amerikanska armen.

Leica Gun med Hektor-HEFAR 13,5cm f/4,5.

..............................................................................................................................................................

FUCK ART LET´S BE HEDGE FUND MANAGERS!

/Bernt

Inlagt 2011-02-16 11:53 | Läst 11136 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Den där 90:an/1,0 täcker väl nästan sökarens synfält helt =) Alla kameratillverkare har nog sina bastarder. Många tål nog inte att visas =)
Kul att se dina bilder och även bilder på gamla Leicaprylar.
Tyvärr väcker det lite tråkiga minnen hos mig när jag ser dem och tänker tillbaka på hur jag "lurades/rekommenderades" att byta bort en ganska omfattande Leicautrustning för många år sedan. Trots att det alltså gått många år så ångrar jag fortfarade "affären"!
Svar från kreatören 2011-02-16 14:12
Även jag har sålt av en bra Leicautrustning för ca 15 år sedan som fortfarande svider. Var dock tvungen till det när jag skaffade min bostad här i Vasastan.
Ett objektiv som Lennart Nilsson har haft det förpliktigar!
Det är bra att arme'n präglar "camera" och "still picture" på kameran så man vet vad man håller i.
Svar från kreatören 2011-02-16 14:21
I det militära gäller det att vara tydlig!
Visst är det härligt när radarpar återförenas efter en seperation. :-)

Du visar upp saker som jag aldrig sett tidigare, i kamera och objektivväg. Det var intressant och mycket sevärt.

Passfotot på ditt forna jag, känns obekant då jag bara "känt" dig typ ett år eller så, via din blogg. ;-)

Ha en fortsatt bra dag, Bernt!
Kul att din kamera är komplett! Jag tror att det är en riktigt bra investering, Lennart Nilsson är ett aktat namn i den internationella fotovärlden, vi svenskar har nog inte riktigt förstått hur stor han är!
En Leica-gun är inget att rekommendera för fotografer som rör sig i krigszoner, även om den mest påminner om ett medeltida armborst :) Det är bra att amerikanerna skriver så tydligt på kameran vad det är och vad den ska användas till annars skulle säkert någon amerikansk soldat använt den som hammare :)
//Chasid
Jag kan tänka mig att många likt Pavlovs hund dreglar när de ser allt Leicagodis du lägger ut på bloggen. Det måste kännas speciellt att använda grejer som Lennart Nilsson en gång använt. Har du varit i kontakt med honom om detta? På en auktion har jag hållit i en Hasselbladare som Sven Gillsäter använde en gång i tiden. Minns inte nu vad den gick för. Jag har studerat sista bilden länge och en tydlig förändring från förr uppenbarar sig. Glasögonen :-).
Svar från kreatören 2011-02-17 11:15
Som ung litograflärling på ett tryckeri här i stan träffade jag Sven Gillsäter vid ett tillfälle då vi där tryckte en av hans tidiga böcker, jag tror det var 1958 kan också ha varit 1959. På den tiden gjordes all färgrepro manuellt och man gjorde alltid minst ett provtryck som kunden sen skulle korrigera/godkänna. Jag tror det var hans bok Öga mot Öga.
Och glasögondesignen har ju förändrats en del sen 70-talet, fast jag har fortfarande ett par stora 70-talsliknande bågar vid läsning och datorarbete, som du kan se på min profilbild.
Här finns många reflexioner att göra.

1. En kamera som ägts av Lennart Nilsson måste verkligen ha lärt sig fotograferingens konst!

2. Det är förvånansvärt hur livet i rymden sliter på en stackars kamera.

3. Felet med Lecia 250GG är att den har manuell filmframmatning. Efter en rulle är fotografen mogen för napratpatbehandling av högra handen.

4. Den viktiga skillnaden mellan en militär och en civil Leica är texten på den militära: "Still picture". Ditsatt för att förebygga den besvikelse kaptenen annars måste känna när han försökt filma med kameran.

5. Text på den militära versionen av Leica Gun (förslag): "For shooting pictures only". Kan vara bra att veta för skytten, när han beväpnar sig inför en konfrontation med fienden.
Flera av Leicagrejerna känner jag igen...!?
Haru varit i mitt skåp å fotat?? ;)
B)
Svar från kreatören 2011-02-17 11:20
Jo jag smet förbi Gnesta och Alpgatan en förmiddag när du var ute med Roffe!
50:an ser snygg ut ;-)

/Mats
Svar från kreatören 2011-02-18 00:13
Tack för tipset! En ganska exakt likadan Summicron 50:a gick för 2000 spänn mer på senaste LP- auktionen.