Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Promenad från 30-talet till 70 och 80-talet...

För att försöka få upp flåset lite inför fjällsemestern har jag börjat promenera några timmar varje dag. Det är lite lättare om man har något mål för sin promenad men inte helt nödvändigt eftersom Stockholm är som vackrast så här års.

 

 

 

 

 

 


Igår gick jag först upp till Slussen och Stockholms Stadsmuseum för att titta på en utställning med Andreas Feiningers  stockholmsbilder från 30-talet.

Andreas Feininger



Åren 1933-39 bodde och verkade den världsberömde fotografen Andreas Feininger i Stockholm. Här blev han snabbt en av de ledande arkitekturfotograferna. Med den nya saklighetens ögon dokumenterade han det framväxande folkhemmet. 1939 lämnade han Sverige för USA där han är mest känd för din tid som fotograf för Life Magazine.
1936 utkom fotobildboken STOCKHOLM, idag en raritet.



1991 skänkte Feininger fotografierna ur boken STOCKHOLM till Stadsmuseet och då gjordes en ny utgåva "Andreas Feininger Stockholm 1933-1939" som jag råkar ha i min fotobokhylla. Finns att köpa i Stadsmuseets shop för 75.00 kr, ett riktigt fynd!

Det var fint promenadväder så jag fortsatte att gå neråt city. Hamnade efter ett tag nere vid Kungsträdgården där jag tog en liten rökpaus på en bänk. Framför mig fanns ett rödlyse och där stannade det plötsligt ett tiotal motorcycklister, ett sånt där gäng i svarta läderkläder med lustiga märken på ryggen som gillar att åka motorcyckel tillsammans och skrämma skiten ur folk. Det lät som ett åskväder när alla sen drog iväg.


Hans Gedda på Åmells



Efter en stund vandrade jag vidare till Åmells på Birger Jarlsgatan 14, där pågår just nu en utställning  "Svenska angelägenheter - porträtt av fotografen Hans Gedda".

Hans Gedda är en av vårt lands bästa och mest välkända porträttfotografer.
På Åmells visas porträttbilder ur hans stora produktion från 70 och 80-talet av den tidens mest framträdande aktörer inom såväl politik och näringsliv som inom kultureliten, Olof Palme, Nelson Mandela, Andy Warhol, Hasse Alfredsson, Lena Nyman. Ingemar Stenmark, Björn Borg, Ulf Lundell m.fl. Härligt mustiga kopior (utskrifter?) som  om kunde få köpa för ca 30.000 kr styck.
Man kan klart se att Gedda är varit influerad av andra storheter som tex Rickard Avedon och Irving Penn.
Jag kommer mycket väl ihåg när jag såg Geddas bilder första gången, det var i Ateljé Ugglas skyltfönster på Kungsgatan här i Stockholm. Jag brukade gå förbi där ibland på väg till mitt dåvarande arbete. Till att börja med för att titta Rolf Winqvist fina porträttarbeten. När Winqvist avled tog Gedda över ateljén under några år.
Intervjuv med Hans Gedda i Eskilstuna-Kuriren

Efter ca tre timmar var jag hemma igen på Dalagatan lite varm och svettig. Ölen jag tog smakade utmärkt, min favoritöl just nu är Hell från Jämtlands Bryggeri.

Hade bäst!

Bernt 

 

Inlagt 2008-05-28 08:50 | Läst 10327 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag har ringt Stadsmuseet och beställt en bok av Feininger.Jag tackar för din upplysning.Ska åka till Skruv på lördag och se Nils Bergqvists utställning.Ha det bra i fjällen.
FH Kenneth
Svar från kreatören 2008-05-28 15:48
Hej Kenneth,
Du får hälsa Nils i Skruv och du kommer säkert att få se en hel del snyggt kopierade bilder...

,,,och det fina sommarvädret har äntligen kommit!

Hade bäst!
Bernt