Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Så har det hänt igen för femtioelfte gången!

Jag skrev om det här på fejjan igår men jag tycker att jag kan upprepa saken här för det är säkert många av er som inte bryr sig om fejjan. Och saken är ju aktuell för oss alla.

När jag snurrade runt på nätet (som jag gör rätt många timmar varje dag) hittade jag häromdagen ytterligare en person som snott ett av mina självporträtt för att göra ett eget verk utan att fråga mig. Jag blir så djävla trött på det här och det är liksom femtioelfte gången det händer för mig. Jag har ingenting emot att andra konstnärer använder mina bilder som förlaga efter det att jag givit mitt tillstånd. I de fall andra tecknare/konstnärer fått mitt medgivande har jag såklart kolla upp dom först. Ett par har skickat mig utskrifter några har skickat högupplösta filer på de färdiga verken. En del har fått avslag och en del har fått plocka bort bilder från nätet.

Så här presenteras ”artisten” på en nätsida:
”Ranganath Krishnamani works as a senior experience designer at Adobe India and doubles up as a freelance illustrator after work hours. His personal body of work is so compelling, detailed and carefully done, that it is hard to imagine that most of his sketches were created spontaneously.”

Jag har skickat honom ett lagom argt mail och bett honom plocka bort bilden omgående och också hotat honom med en saftig faktura.

Ni som följt mig några år kanske kommer ihåg det grekiska förlaget som snodde en av mina bilder för ett tidningsomslag, där stångade jag mig blodig och numera har förlaget gått upp i rök.

En annan sak om det hänt i Sverige,  fast även här verkar det svårt att få rätt ibland enligt den här artikeln i Dagens Nyheter.

I hate image rippers!

/Bernt

Inlagt 2014-04-10 15:40 | Läst 5096 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag tror också att det är ganska vanligt att folk tror att det är ok att ta bilder på nätet och använda som förlagor till egna verk. Det var en tjej här på fs som inte hade kläm på detta, men hon tackade för informationen när hon gjordes uppmärksam på det och skötte sig sedan exemplariskt. Men jag tror att det är ganska svårt att komma åt den här typen av bildstöld, nätet är alldeles för vildvuxet för det. Man hamnar också i ett dilemma, skall jag visa mina bilder offentligt och råka ut för detta, eller inte?

Men även det omvända förhållandet råder ofta, min fd till exempel gjorde bilderna till en barnbok (hon jobbar med prepress och är vass på ps) tillsammans med en namnkunnig fotograf och hon finns inte ens angiven i boken. :)

-affe
Svar från kreatören 2014-04-10 16:52
Så är det Affe! Det är så gott som omöjligt att komma åt dom här människorna (bildtjuvarna). Man får i stället som du skriver uppmärksamma/uppfostra dom och hoppas på det bästa.
/Bernt
Hej Bernt. Jag förstår att du blir förbannad. Hoppas ditt mail når honom. Han verkar ju framstå som en rätt seriös konstnär.
Så jag hoppas han känner sig ganska dum av att han blev avslöjad. Försök att sprida ut vad han sysslar med. Om han inte tar bort bilderna.
/ Bengt
Arnbjörn Jönsson 2014-04-10 22:47
Hej där !
Seriösa konstnärer snor väl inte rakt av" eller jo det gör dom kanske" men då är dom inte speciellt seriösa. Konstnärer skapar väl något eget, annars är dom väl inte mycket till konstnärer.
MVH
Arnbjörn
Svar från kreatören 2014-04-11 10:02
Många seriösa konstnärer har fotografier som förlagor men då med tillstånd/medgivande från fotografen, där har jag inga problem.
När man ser så häftig ut som du Bernt, så kommer nog sådant som ett brev på posten... ;-)
Svar från kreatören 2014-04-11 10:04
Så är det...och det har man fått lära sig de senaste 5-10 åren.
Apropå Alfs exempel på tvärtom; en medförfattare nämns inte som en medförfattare i en vetenskaplig artikel. Kollegan däremot har nämnts i en annan liknande situation (fast förstås med en annan huvudförfattare).
Nog är det orättvist!
Saken i ditt fall krånglas kanske av att lagstiftningarna ser så olika ut i olika länder och världsdelar. Kunskapsnivån varierar också enormt. De konstnärligt aktiva (i någon form) är inte heller alltid så pålästa om vad som gäller i det egna landet, ännu mindre vad gäller någon annan del av världen.

Personligen är jag inte säker på att det är värt att bli FÖR förbannad för det är nog inte så bra för hälsan (enligt någon studie nyligen....). Dina självporträtt är förresten tacksamma för "kopiering" i olika former! På sitt sätt får du ett evigt liv via dem! ;-)
Svar från kreatören 2014-04-11 10:07
Jag blir inte SÅ förbannad längre men påpekar det fortfarande när det händer.
Dina självporträtt verkar ha blivit hårdvaluta på den internationella marknaden.
Må gott
/Hans-Åke
Svar från kreatören 2014-04-11 11:25
Det var mera fart på "kopisterna" och tjuvarmna för några år sedan när jag var mera aktiv på internationella communitys.