Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Slutrapport från Brödåkra hösten 2012.

Mina stilla dagar i Brödåkra är över för den här gången. Lite oreda i besöken har det varit det senaste året. Jag fick ett torp på halsen förra augusti som tagit en hel del tid i anspråk. Så sent på året som nu har jag aldrig varit nere i Skåne.   

I lördags kom vi så småningom iväg efter än ganska sen fredagskväll till Helsingborg och Dunkers Kulturhus för att titta på tecknaren (filmskaparen, konstnären, jazzspelaren, m.m.) Jan Lööfs utställning.

Massor av fina originalteckningar från hans serier och böcker hängde lite lagom respektlöst runt väggarna. Här kollar Christer in tuschteckningarna från en av Lööfs tidiga böcker ”Morfar är sjörövare” från 1966.

Hittade en så här i juletid passade hörna på en av hans illustrationer…

…och Christer fångade mig med sin ljusmaskin.

Crille läser Ville som gick i tidningen VI 1975-1976. Kom också ut som seriealbum. Som kuriosa kan nämnas att Olof Palme sade upp sin prenumeration på Vi med anledning av serien. Bilden av Olof Palme är dock inte elak, Jan Lööf har ritat honom i en lätt karikerad stil, men framställer honom som dels en duglig politiker, dels som en effektiv James Bond liknande superhjälte.

En biografkub där ”Tårtan” rullade och där man kunde se Jan Lööf som Janos, den äldste av bröderna på Ellens Bageri

Fint var också att få se de mycket välgjorda dockorna och scenografidioraman från filmen ”Skrotnisse och hans vänner”. Jag tror jag alla avsnitt tillsammans med mina barn. Jan Lööf tillsammans med animatören och filmaren Lars-Åke Kylén skapade filmen mellan åren 1978–85! Då får man vara uthållig. Respekt!

.

Bertil Enstöring i två olika skalor. "Han har bott på de mest isolerade platserna på jorden. En gång bodde han uppe på toppen av ett berg. En annan gång längst ner på havets botten. Allt för att undvika andra människor. (Om Bertil Enstöring, ur första tv-avsnittet av Skrotnisse och hans vänner.)

I Dunkers shop fanns det en hel del av Jan Lööfs pruduktion att införskaffa om man kände för det.

.

En annan utställning...

...som visades på Dunkers var fotograferna Cooper & Gorfers ”Sagor och minnen”.

Sarah Cooper och Nina Gorfer är en konstnärsduo som arbetar i gränslandet mellan fotografi och äldre måleri. De bearbetar sina bilder digitalt för att skapa måleriska, mångbottnade och drömlika collage. Många magiskt vackra. Snygg magiskt ljussättning också i utställningslokalen.  Sen är det lite knepigt för mig att dom kallar det fotografier, fotocollage hade nog stämt bättre.

På Dunkers site ligger en video där Cooper & Gorfer berättar om sin utställning ”Sagor och minnen”.

Två fina utställningar på Dunkers som gjorde en lite lättare till sinnes, å de e ju inte det sämsta så här i råmörkret.

.

I måndags när det var dax för mig att återvända hem till storstan igen skjutsade Christer in mig till Helsingborg. Bussresan till Stockholm flöt på fint hela vägen. Gott om plats var det också vilket gjorde resan ganska bekväm även fast det tar lite på kroppen att sitta still i sju och en halv timma, i varje fall min. Hemma på Dalagatan strax efter halvsju där hustrun väntade med middag.

/Bernt – hemma i stan igen.

Inlagt 2012-12-05 16:49 | Läst 12646 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Å Jan Lööf har vi haft böcker av hemma sedan tjejerna var små, han är jätteduktig!
Skrot-Nisse är en guldfilm, och Tårtan också! Jag var jobbarkompis ett tag med den minste av bagarna, en skön kille! Härlig nostalgitripp här!!
Det var tur att du hann hem innan vädret slog till, 7,5 timmar hade nog lätt blivit 17,5. ;)
-affe
Trevlig läsning - vem skulle inte vilja va som skrotnisse. - Nilserik
Tack för titten på Jan Lööfs produktion - som var favoriter när det begav sig.
Ha det fint!
Johan
Alltid roligt att följa med på resorna söderöver och många fina bilder!