Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Svart-vitt på mitt sätt...

På min gamla trotjänare (Mac G4) arbetar jag fortfarande med Photoshop CS, mest beroende på att jag har det gamla systemet Mac OS 10.2.8 på den. Maskinen är från början av 2001 och är naturligtvis inte så snabb (Dual 450 MHz) om man jämför med dom nya. Men jag har inte så bråttom och den är stabil och säker och jag har inte haft några problem med den under de år jag haft den. Men det är klart att man längtar efter en snabbare Mac, men jag har en häftigt snabb IBM PC laptop som jag använder när jag tankar över mina bilder från korten och sen gör första grundjusteringarna i Lightroom. De bilder jag sen vill jobba vidare med slangar jag över till G4:an.

Lightroom har ju mycket bättre funktioner när det gäller att konvertera färg till svar-tvitt än min gamla Photoshop CS men jag tycker skärmen på "lappen" är lite för liten och osäker att arbeta på, så jag slutarbetar i stället mina bilder på G4:an och i CS:en och kör med ett par olika action i stället. Det ena är "galningen" Russel Brown's Photo Toner som ger bilderna en aning varm ton och det andra är Gorman & Holbert's B&W Converion.

Exempel: 

Originalet. Canon 350D Sigma 10-20 mm @ 10 mm f/8.0 ISO 100 RAW 

 

HDR från RAW-filen, tre olika framkallningar. HDR/Tone-mapping gjord i Dynamic Photo HDR. Efterarbete i photoshoppen med kurvor, nivåer och dodge & burning m.m.

 

Russel Brown's Photo Toner 

Så här blir lagren när man kör Russel Brown's action, lätt att finjustera styrkan på toningen sen med ett Hue/Saturation lager.

 

Gorman & Holbert's B&W Converion 

Så här blir lagren när man kör Gorman & Holbert's B&W Converion action också här är det lätt att finjustera bilden med kurvor/nivåer lagren.

Russel Brown's action här!      
Ganska långt ner på sidan....

Gorman & Holbert's action här!    
Även detta en bit ner på sidan....

 

Nästa gång vi vinner på Lotto har min livskamrat lovat mig att jag skall få köpa en ny Mac...jag håller drömmen vid liv!

Ha en trevlig (photoshop) dag!
Bernt
 

Inlagt 2008-02-27 05:13 | Läst 20822 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Bernt och tack för ett intressant inlägg!
Photoshop är ett utmärkt redskap för avancerat mörkrumsarbete! Man behöver inte alltid ha så bråttom när man jobbar i Photoshop jag klarade mig med en blåvit G3'a i många år innan jag köpte mig en "snabb" Mac Mini. Jag har både CS och CS2 men jag föredrar faktiskt att jobba i CS mycket pga funktionen File Browser, men jag kan för mitt liv inte begripa varför Adobe tog bort den funktionen i CS2?

Vet du om det går att ladda ned Gorman & Holbert's B&W Conversion action från någon hemsida? Lycka till med lottospelandet!
Mvh//Chasid
Svar från kreatören 2008-02-27 15:42
Jag kommer inte ihåg just nu var jag hittade den, men om du googlar på "Gorman-Holbert B&W Conversion.atn" så kommer det en länk överst på sidan.
Lite konstiga tecken i rubriken...men det funkar att ladda ner.

Jag brukar läsa din trevliga blogg då och då...
Bernt
Tackar för visningen, mycket bra!
Och vad tycker du är bästa HDR-programmet nu då? Jag har själv inte provat ännu nämligen, men funderar på att införskaffa dylikt. Under tiden fejkar jag mig fram med andra metoder! :)
Svar från kreatören 2008-02-27 16:01
Som "fattigpensionär" har man ju inte råd att köpa alla program man vill ha så jag trixar lite.
Jag gillar "Dynamic Photo HDR" för där tycker jag bilderna blir lite mindre HDR-aktiga...om man inte drar i spakarna för mycket. Man kan ladda ner en demo som funkar bra men man kan inte spara själva HDR-filen innan man tone-mappar.
Jag brukar därför göra en 3-4 olika mappningar som jag sedan trixar ihop i photoshoppen. Fast ibland funkar direkt med 1 mappning...det beror lite på ljuset i motivet.

Take care!
Bernt
Intressant läsning och bra bildexempel. Själv kör jag PS 6.0 engelsk version, konventerar till sv/v genom att ändra rgb till gråskala. Känner att jag halkat efter lite i utvecklingen, mycket att ta igen! :)

Vad är meningen med att jobba med lager när man konverterar bilderna? Är det att man ska juster kurvor och nivåer i bakgrunden, och övriga bilden var för sig eller?
Svar från kreatören 2008-02-27 16:04
Mest för att kunna styra återgivningen bättre i både skuggor och högdagrar.
hej bernt!tack för din lära.
Jag huggit,tills min kraft förgot,
och hugger omigen,
och yxans stål är vasst och gott,
men furan står dock än.(Runeberg)
mvh Rolf
Hej! Tack för intressant läsning, jag tänkte bara på

´HDR från RAW-filen, tre olika framkallningar´

Innebär det här att du gör tre olika framkallning (för respektive hög/lågdagrar) från en och samma HDR fil? DVS du har inte tagit flera olika bilder med olika slutartid/blänadere?

Tänkte nämligen på det breda dynamiska omfånget som du lyckas med i efterbehandlingen.


Vänlig hälsning, André
Svar från kreatören 2008-02-27 19:46
Det stämmer André...i det här fallet gjorde jag tre olika "framkallningar" från en RAW-fil, högdagrar - normal - lågdagrar.
/Bernt
schysst och intressant inlägg!

skulle du kunna länka "Dynamic Photo HDR" sidan? (då google ger mig hundratusen länkar och jag inte vet vilken som är rätt)

/aleks
Svar från kreatören 2008-02-28 15:27
Inspirerande, både läsning och bilder, minst sagt! Jag har nog varken det rätta tålamodet eller talangen att sitta med PS hur länge eller hur ofta som helst. För mig skulle det nog passa bra med en HDR-funktion direkt i kameran. :o)
Tack Bernt för intressant inlägg! Och litet om hur det går till bakom spakarna. Funderat på PC nån gång... En hel del blir enklare med PC...Det är också ganska mycket nytt och enklare i CS4 RAW-behandlingen.
Hälsningar/Staffan.
Svar från kreatören 2009-05-26 20:54
Hej Staffan,
Jag har sedan jag skrev det här inlägget också skaffat mig en PC-laptop med CS4 och gör numera nästan allt i ACR:en. Om jag skall printa något så slangar jag över mina filer till min Mac eftersom jag litar mer på skärmen jag har där.
/Bernt