Gatufoto. Om ryggars vara eller inte

Människor har i allmänhet, något förenklat, två sidor. En framsida och en baksida. Som fotograf på gator och torg är det så klart enklare att välja baksidan. Man kan naturligtvis ta bilder från sidan också.
  Även om ryggar inte står så högt i kurs i GF så kan berättelsen ibland vinna på att vara rygg. Ryggen blir kanske en metafor för anonymitet, privat, avskärmande och så vidare. Nån som hör vad de tre kvinnorna säger? Njä, men man kan nog förstå att något sägs. Av kroppshållningarna att döma.

Det här är en annan rygg. Vad kan man läsa ut av den här bilden? Inte så mycket. Det här är nog en bild som kräver en liten text. Typ. Efter ett par minuters fruktlösa försök att få en slant av den kontantlöse fotografen vänder hon tvärt på klacken och går iväg.
Gatufoto behöver oftast ett kontext. Gatufoto bygger ofta på en undertext. Ju svagare bildberättelse, desto mer förklaring behövs. Ett gatufoto ska gärna ha 1+1=3. Till skillnad från en del andra fotografiska genrer.

( Den övre bilden med nunnorna är tagen i Rom, tidigt åttiotal. NikonF 35 mm tri-x. Den nedre bilden på "Plattan" Sergels torg. Fuji Xpro1. Kvaliteten är inte på topp men de kanske fungerar för att belysa en tanke jag vill få fram.)

Inlagt 2018-04-10 11:46 | Läst 876 ggr. | Permalink
Intressanta funderingar! Bilder bakifrån, som din första här kan även vara estetiska, och ovanliga, och behöver ingen text, den e bra ändå. Den andra bilden behöver text, så man förstår litet mer.

Och jag tycker, att många av de sk. gatufotobilder jag ser i olika sociala media, behöver en för lång förklaring. För dom bilderna klarar sig inte utan en förklarande text. Det kan ibland vara så att man nästan kan skippa bilden helt, och bara ha texten! :) ;)
Men Ok då, dom e ju i alla fall tagna på gatan! ;)
/B
Svar från mombasa 2018-04-10 16:52
Hej och tack för titt. Jag tycker att det är intressant att fundera runt bilder jag ser. Hur kommunicerar bilder? Hur kommunicerar bilder med varann är extra spännande att se.
Läste en ”recension” på ett socialt media där recensenten ondgjorde sig över att bilden var tagen i en park. Sic.
Ha det gott!
Ojdå, jag skrev också om ämnet nyss och såg inte ditt inlägg.
Nåja, med våren kommer gatufotograferna upp ur idet, så det är ju ett aktuellt ämne.

Tankar om foto, både som bilder och aktivitet, är alltid intressanta. Jag hoppas du fortsätter blogga om det. /Thomas
Svar från mombasa 2018-04-10 16:49
Hej och tack för titt. Jag kommer nog skriva lite mer om den här genren. Den är så intressant eftersom det ligger så mycket bildkommunikation i den. Men det blir nog en och annan paus för skärgårdsbetraktelser också. Ha det gott!
Fina bilder, det där med en förklarande text får man nog fundera över, det beror ju mycket på vad man vill med sin bild, många gånger är det kanske intressantare att få fantisera runt bilden istället för att få allt serverat. Det är ju enklare o bekvämare för fotografen att fotografera folk bakifrån, man utsätter sig inte, men det kräver ju desto mer av fotografen att leverera en estetisk bild. / LO
Svar från mombasa 2018-04-10 16:47
Hej och tack för titt och synpunkter. Jag tänker mig att de bilder du lägger upp här på fotosidan knappast behöver någon förklarande text. De är fina och bra exempel på den typ av bilder som ligger bort i spannet poesibilder-konstbilder. Bilder som helst ska stå på sina egna ben. Som berättar och låter sig tolkas av egen kraft.
Ha det gott