Om ny bildteknik

Hörde härom natten att det lär finnas en nyinrättad nivå i helvetet för såna som Putin och Lavrov. Exakt hur den är utformat är inte klart i skrivande stund. Men trevligt är det inte.
     Något som det här kriget har visat är bildens makt och inte minst fotografiet. Och tekniksprånget sen senaste gången kriget stod i Europa. Det är ett fotografi nästan i realtid och det är inte bara det yrkesverksamma utan lika mycket ögonvittnens smartphone-bildvärld. Och ständigt övervakande satelliter som finkammar krigskådeplatserna med meterprecision. Bevis till bevis läggs. Samtidigt som bildens trovärdighet mer och mer ifrågasätts. Sanning eller fake? Tekniken medger mycket. Kunskapen om att läsa bilder är viktigare än någonsin.

Och Putins lakejer som ljuger och förnekar som hästar travar. Att de bara orkar. Eller kanske, har de något val. För vad svider mest för de självutnämnt magnifika annat än att förlora ansiktet, att stå med neddragna byxor. Att eventuellt bli hängd uppochner i en lyktstolpe, som Mussolini. Fast sådana tankar föresvävar nog inte de magnifika. Eller?

En akvarell av den skicklige akvarellmålaren Lars Holm. Bilden som är i formatet  120x150 cm ungefär är en samling fiktiva kartor. Känns på något egendomligt sätt aktuell.

Inlagt 2022-04-10 16:29 | Läst 978 ggr. | Permalink
Nivåer i helvetet var det väl Dante som kom på? Man får väl knacka på kistlocket och höra sig för om han har någon lämplig och mycket pinlig nivå för herrarna Putin och Lavrov.

Just nu är det mycket farligt med detta krig. Den ryska armén har gjort ett oväntat fiasko, samtidigt som Ukraina visat god stridskapacitet och nu förses men mer och mer avancerade vapen. Diktatorn börjar känna sig svårt stressad och hörnad - då kan vad som helst hända. Jag tror inte att han tänker på Haag - fastän han borde.

Vad som dock torde vara till fröjd för vederbörande är att sanktionerna funkar dålig. Det visar bland annat rubelns blixtsnabba återhämtning. Ryssland är stort och sig själv nog i mångt och mycket. Dom klarar sig med vad dom har inom landet och med vad som kommer från dom som inte deltar i sanktionerna.
Från utsiktspunkt Sverige verkar det vara som när bonden klippte grisen: "Mycket skrik för lite ull". Håller vi på att gör att praktfullt självmål? Privatpersoner i Europa lär få det kämpigt framöver.
Svar från mombasa 2022-04-11 11:53
Jovisst är det Dantes Divina Comedia som tolkar den medeltida katolska kyrkas syn på livet hinsides. Nio kretsar i helvetet som en tratt och himmelriket som en kon.
Huruvida sanktionerna fungerar får nog framtiden utvisa.