På väg mot escargot bourgogne. En metod.
Nu är det dags för badet, där skal och snigel borstas ordentligt rena. Ännu ett vattenbad tillsatt med salt och vinäger (1 - 1 1/2 dl vinäger och en msk salt per liter vatten) är nästa anhalt. Där tillbringar sniglarna ett par timmar för att befrias(!) från sitt slem. Här dör de också, vilket de flesta som får ligga i salt och vinäger oftast gör. Därefter sköljs de i durkslag under rinnande kallt vatten.

När sniglarna är riktigt rena förvälls de 5 minuter i saltat vatten (1 msk salt per liter vatten) och får svalna. Snigeln kan då plockas ur skalet. Samtidigt tar man bort spiralen där snäckan varit fäst. Om tarmen skall plockas bort diskuterar de lärde. Den kan vara svårfunnen, men är å andra sidan helt ren. Sen är snigeln färdig för kokning enligt grundreceptet. Men till det återkommer jag till. Och det är väl i det här momentet det blir tydligt; stunden där en varelse övergår till att vara en råvara.
Och ungefär här blir jag varse att tidigare pålitliga appar i paddan min har förändrats. Hur exporterar man en bild till jpg i Snapseed eller Camera+ nuförtiden? Vägen är för lång. Och jag blir arg och trött. Säger någon AI så osäkrar jag min revolver. Därför kommer du att missa min bild när just själva spiralen avlägsnas och de verktyg som lämpar sig bäst. Ett avsnitt i Escargot bourgogne som är lite extra slabbigt.
bild efter pyssel i alla möjliga applikationer.
Därefter återstår gratineringen. Återkommer med det. Och skickar en tanke till Sara Danius essay i Husmoderns död och andra texter.


Hälsningar Lena
Emaljprylarna är original från föräldrahemmet. Smaken är olika, escargot bourgogne smakar lite salt, vitlök, brynt smör. Den som vill kan starta med ett "nybörjarkit". Finns i välsorterade delikatessbutiker.
Ha det gott
Gunnar S
Det låter lite mordiskt. Men apropos slemmigheten har jag hört att sniglar en gång i tiden ofta användes för att smörja hjulaxlar. Hoppas din vän uppskattade gåvan.
Allt gott
Gunnar S