Om vackra bilder och lite grann om klimat

Jag bevistade härförleden en föreläsning om vackra bilder, mobilkamera vs systemkamera, lite mer om ditt och datt. Jag blev inte klok. Inte klokare heller. Men en sak förstod jag, svanar är hett eftertraktade i fotosammanhang. Nu ska jag inte göra mig lustig över detta. Men en vacker bild och vägen dit är tydligen något som engagerar. Och vackra bilder kräva svan i motljus. 
   Sammanfattning: Man fotograferar tidigt på morgonen, eller sent på kvällen. Sant. Ljuset är oftast bättre vid dessa tidpunkter. Det finns dimma och dis som diffuserar ljuset det vill säga gör ljuskällan större. Ju tidigare desto bättre vilket är ett hån mot de som lättjefullt trynar i sängen var och varannan morgon. 
   Det ska vara vackert väder. Alltså sol men inte riktigt uppe. Det där kan jag hålla med om, rent tekniskt, men kanske inte rent estetiskt. Jag som föredrar grått och rivig sydväst, gärna duggregn. Eller dimma. Man känner sig provokativ. Mera svärta, mera korn!
   Det om detta.

Vad mer engagerar? Kanske en och annan politiker (inga namn nämnda) på den blåbruna sidan som i populistisk emfas inte riktigt förstått det där med värmelära och liknande. Och hur man med trovärdighet ska förklara det vädertillstånd som råder i Europa och resten av världen. Där vi hamnat i nån slags bubbla som innebär oväntat traditionellt svenskt sommarväder. Och har ni tänkt på att om klimatdebaclet faktiskt till stor del beror på mänsklig verksamhet så borde det rent logiskt vara reversibelt, det vill säga vi har en viss rådighet över det hela och det är ju ingen dum tanke. Eller hur?

Det här borde vara blogg nummer 800. Trägen vinner som man säger.

Inlagt 2023-07-25 21:39 | Läst 945 ggr. | Permalink
Vad jag inte förstår i klimatdebatten det är att grupper misstror den största delen av världens forskare! Det verkar som om man tror att det är e en slags konspiration eller bluff att vi är på väg in i ett katastrofklimat!
/B
Svar från mombasa 2023-07-26 22:23
Det kan möjligen bero på att man själv lever i en värld av konspiratörer där bluffen är vardagens ess i rockärmen. Det är inte min teori men den har förts fram på fler håll.
/gunnar S
Ja, det är mycket som är konstigt i världen, tur att ändå den lilla 'bubblan' Sverige fick ett rätt så normalt sommarväder (hittills), så kan kanske 'skeptikerna' få lite stöd för sina 'alternativa fakta' argument.. De saknar ju alldeles för mycket trovärdiga fakta! Undrar också om de 'bruna' i de annars blåbruna fortfarande vill bränna 100 koraner till, som Richard Jomshof uttryckte det för några veckor sen.. som nuvarande ordförande förJustitieutskottet i Riksdagen..?
Hälsn!
Svar från mombasa 2023-07-26 22:27
Ja det r mycket som är konstigt här i världen. Våra tomatodlingar tackar och bockar i den här bubblan. Med viss spänning ser jag fram emot nästa bortförklaring av sakernas tillstånd vad gäller klimat. De blir mer och mer kreativa om man säger så.
/Gunnar s