Visit på Fårö.

En vandring på Norsholmen Fårö kräver lite tungan rätt i mun då naturresevatbestämmelserna är tydligt bestämda om var och på vilka vägar man får vistas under fågelskyddstiden. Men här ser man både den ena och den andra. Storspov, rödbena, kärrsnäppa eller är det kanske nån annan snäppa. Snäppor är inte min paradgren om man säger. Och strandpipare ses också. De har lite grann av strandkrabbors sätt att liksom rinna över sanden.. Naturligtvis strandskatan och vipan. Gäss finns i myckenhet, både grå och vitkindade. Stenskvätta och siktades inte en ortolansparv i buskarna också. Det råder en mjuk fuktig ostlig vind över allt ihopa. Och ett ständigt brus av hav. Det är på alla sätt en behaglig vistelse. Kanske mer med kikaren än med kameran. För de som läser texten vet precis hur fåglarna ser ut. Behövs ingen bild på det.

Norra Europas mest fotograferade fiskeläge, Helgomannen. Här kan jag se iphonens tillkortakommande vad gäller bildkvalitet. Här ser jag också en bild i kategorien ”been there”. Massbild, jag har flera, tagna vid olika tillfällen, den ena mer vykortslik än den andra men det är å andra sidan syftet med massbilder. Det bilden inte förmår att skildra är den surfräna doften av ruttnande sjögräs, en kombination av långvarig värme och ett övergött Östersjön. Övergödningen kan vi inte svära oss fria från och värmen är kanske för många en lite oväntad konsekvens av klimatförändringen.

Inlagt 2021-07-13 11:47 | Läst 1296 ggr. | Permalink
Fin och lockande text med bilder!
Å längst ut på Norsholmen ligger Fortuna! :)
Vi skall till Fårö på senhösten i år och bör då kunna gå ut till Fortuna! :)
/B
Svar från mombasa 2021-07-13 15:09
Tack och bock. Nåt Fortunabesök blev det inte den här gången men frågan är hur mycket som återstår av henne. Fint är det i varje fall och Fårö på senhöst går inte av för hackor.
/Gunnar S
Ser skönt ut, jag anar det speciella ljuset, iPhone eller inte. Gillar bilderna, hälsningar/ Björn
Svar från mombasa 2021-07-13 15:12
Tackar! Jo det är det där speciella ljuset som man hittar på ställen med omgivande hav och ganska ljust landskap som reflekterar. Och ganska hög luftfuktighet. Bra fotoljus.
/Gunnar S