Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

En stor fotograf har lämnat oss.

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

 

Jag är inte den som läser dödsrunor i morgontidningen men idag sa min fru till mig när jag vaknade lite sent efter nattens OS tittande att hon läst i DN om en fotograf som gått på Christer Strömholms fotoskola på 60-talet hade avlidit.

Den som lämnat oss är Kenneth Gustavsson en stor fotografisk poet som jag följt och beundrat sen jag såg hans första publicerade bilder och hans utställningar från åttiotalet och frammåt.  Han hade en unik förmåga och hans sätt skildra vår samtid i bild var stor poesi.

Vi gick på fotoskolan samtidigt men jag kände honom inte privat och jag har bara träffat honom en gång och det var när han tillsammans med Christer Strömholm och Anders Petersen hade en samlingsutställning på Kulturhuset i mitten på 90-talet. Jag har den stora lyckan att ha en av hans (som jag tycker) bästa bilder på väggen i mitt arbetsrum. Kenneth Gustavsson blev 63 år.

 

/Bernt   

 

Inlagt 2010-02-19 16:45 | Läst 7301 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ja, han hade en egen stil. Lite före sin tid, kanske. Väldigt lugna, stilla och tysta bilder. Hans bild som du publicerar här i bloggen, är ju ett mästerverk. Minns även en bild från Dublin. En mörk och enslig pub som han plåtat utanför (vågade tydligen inte gå in). Tror att det var i ett Irland-nummer av ETC på 80-talet.
En av de absolut största, fortsatte sitt jobb på posten trots sin storhet. Han var aldrig mycket för att framhålla sig själv har jag förstått, förmodligen därför han aldrig fick något stort genombrott? Eller kanske ville han hålla det på den nivån han gjorde, Vem vet.

Har känt till att han var riktigt sjuk, men nu tog det alltså slut.
Hoppas att det blir någon retrospektiv bok så att han postumt kan få lite av det erkännande han förtjänar.
-affe
En allt för tidig död av en av de största fotograferna i Sverige... Kenneth kommer säkert att få ett ordentligt erkännande nu efter sin död. Tråkigt att han inte själv fick uppleva det... Jag har samma foto av Kenneth hängade på en av mina väggar.
//Chasid
Kenneth har väl alltid varit fotografernas fotograf. Inte känd bland allmänheten, men för många fotografer en stor inspirationskälla. Hans smeknamn »Tystnaden« var ju egentligen väldigt fel. Han sa inte mycket, men det han sa var desto tyngre. Vi var inte många vid hans begravning, men som Mikael säger att han säkert kommer få en större uppmärksamhet nu framöver.
Stefan
Jag försökte göra en radiointervju med Kenneth Gustavson någon gång 86-87. Det blev inte många ord sagda på det ljudbandet.... men han hade en förunderlig iaktgelseförmåga och kunde "gå runt" sina motiv många gånger innan han slutligen och möjligen höjde kameran. Vi satt och kopierade några nätter ihop i hans dåvarande labb på Tegnérgatan. Han sa inte många ord, men när han väl sa nåot var det alltid mycket träffsäkert .
Jag har en av hans bilder på väggen. En kvinna med ett pärlhalsband som tittar fram bakom ett fönster i en tågkupé. En förunderligt vacker bild.
Tydligen är det på gång en retrospektiv utställning på Fotogrfiska under senhösten. Tragiskt att den kommer nu och inte när han levde.
Det kommer också en bok med hans bilder i samband med utställningen.
Kenneth var unik. Och vågar jag påstå en av de största fotograferna inte bara i Sverige. Jag brukar tänka på målaren Dick Bengtsson när jag ser hans bilder. Thomas Wågström är den som förvaltar hans fotografiska kvarlåtenskap och är också ansvarig för den planerade utställningen på Fotografiska tillsammans med Anders Petersen.