Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Söndagsblandning! Ännu en RC-motor plus lite naket i repris.

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Jag har i min blogg tidigare visat några av bitarna i min lilla RC-motorsamling. Först visade jag en tysk Webra maskin sedan ett par K&B maskiner från USA och nu till sist blir det en Saito maskin från Japan.

 


 

SAITO FA-125A AAC 20cc/4-stroke/2.2 hk

Jag köpte den här motorn en gång i tiden för att ha den i en radiostyrd bil i ¼ skala. Själva bilbyggsatsen köpte i början på 80-talet från USA.

Här kan ni på tuben se en testkörning med en Saito 20 kubikare.



 

Bilmodellen kallas Sprint Car. Det är en populär tävlingsklass för både ¼ skalebilar och fullskalebilar  i USA, tävlingarna körs på grusad rundbana och kallas Dirty Racing. Min bil ligger numera nermonterad i en kartong i mitt källarförråd.

 


 

Hittade den här bilden på en lite modernare Sprint Car på webben, men där man kan se storleken bra på ¼ skalebilen.

 

 

Morgonens fikabok!

Jag har nog skrivit om den här boken tidigare men jag såg att nästa nummer av Fotosidan Magasin bland skall ha temat naket så jag kör en repris.

 


 

Bill Brandts ”Perspective of Nudes” utgiven av Bodley Head 1961.  

Bill Brandt var mest känd för sina bilder av London, hans landskapsbilder och sina porträtt av celebriteter när han för första gången i den här boken visade upp sina nakenstudier som han arbetat med sedan 1945. Den här upplagan av boken är från 1961 har ett fantastiskt fint tryck, djuptryck på matt papper. Tråkigt nog har många av Brandts nyare upplagor inte alls samma fina bildåtergivning. Men det gäller ganska många andra moderna fotoböcker också som pumpas ut numera.

Här några uppslag ur min något gulnade och lite kantstötta bok:

 

 


 

Så här skrev Kurt Bergengren bla om boken när den kom ut1961.

”En bok med nakenbilder omskakade plötsligt diverse fotografiska tankesätt på våren 1961. Fotografen hette Bill Brandt, boken Perspektive of Nudes.

Bokens nittio bilder är syner som manats fram med två instrument, kvinnokroppen och en kamera från fotokonstens ungdom. Syner av en bisarr anatomi som tycks uppföra ett kammarspel i viktorianska spökrum. Syner på havsstranden av renspolade former av kroppar och stenar.

Hans perspektiv formas efter en konvex spegel, en vidvinkellins inställd på oändligt avstånd, utan slutare, kapabel att fånga in ett rums fyra väggar i bilden men så ljussvag att nätt och jämt en del av motivet framträder på visirskivan. Bill Brandt kan vara säker på att hans kamera i varje fal imiterar ögats sätt att se. Han måste till och med använda nackstöd ty exponeringstiden varierar mellan trettio sekunder och tre minuter. Med miljö och pose kan han arrangera en bilds själtillstånd, men den deformerande linsen bestämmer uttrycket.- Kurt Bergengren.

 

 


 

The Bill Brandt Archive

 

Bill Brandt på webben

 


 

Vi syns igen!

/Bernt

 

 

 

Inlagt 2010-03-28 17:04 | Läst 8617 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Mycket intressant att läsa men jag fastnar mest vid första bilden och tänker att han Carlzon är förutom alla andra kunskaper grym på att skala ner bilder snyggt.
mvh
Pa
Svar från kreatören 2010-03-28 23:45
Tack Pa, lite stil måste man ha på sina bloggbilder också.
/Bernt
Ja, jag vet ju vad jag väljer om jag måste välja mellan en motor och en naken kvinnokropp....
Väldigt vackra bilder av Brandt!! Men linjer, perspektiv och proportioner som kanske förfärar de som enbart räknar i räta vinklar.
Bilder, som till och med är vackrare än Skåne. ;-)

I Påsk skall jag ner, och på 4 dagar får jag nöjet att plåta två sessioner. Och innan dess, en session i övermorgon... Wish me luck!

Passar på att önska dig en Glad Påsk!! //Peter-L
Svar från kreatören 2010-03-28 23:34
Glad Påsk Peter!
...och lycka till med fotograferingen!
/Bernt
Vilken monstermotor!

Nordisk rotogravyr tryckte bilder i svartvitt bättre än jag någonsin sett åstadkommas i offset. Jag hade en gång en arkitekturbok på både svenska och tyska. Den svenska var tryckt av Nordisk rotogravyr, den tyska (utkommen mycket senare) hade vanligt offsettryck. Det var i stort sett samma bilder, men det gick inte att jämföra trycket, Offset framstod i jömförelsen som platt och trist.
Svar från kreatören 2010-03-28 23:30
Nu har väl offsettrycket blivit lite bättre med åren. Men när man tittar på fint djuptryck som fortfarande görs i bla Sweitz så är det fortfarande stor skillnad. Som att se en kemiskt framställd kopia jämfört med en bläckstråle.
Modellprylar i 1/4 skala kan vara lite opraktiska...tar plats;) Vet inte när du kan ha köpt den där saiton men till skillnad från digitala kameramodeller så tror jag att den fortfarande tillverkas.

Brandts nakenbilder är verkligen speciella.
/Stephan
Svar från kreatören 2010-03-28 23:22
Stor plats tar dom, så är det bara! Saiton maskinerna verkar leva vidare. Lite mindre justeringar i designen bara, som 800 grammarna ungefär.
Lite kul med dina modellmotorer i fotobloggen. En och annan kan kanske undra vad det finns för koppling mellan en modellmotor och foto. Jag hittade en i går;), det är mycket möjligt att du känner till det men för mig var det en nyhet.

http://www.tradera.com/auction/showMegaImage.aspx?imageID=99595321&seq=1

/Stephan
Svar från kreatören 2010-03-29 23:34
Där ser man, finmekanik som finmakanik tydligen. Nyhet för mig också...Amazing!