CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Digital tone-line effekt...

I början på 60-talet arbetade jag rätt mycket med tone-line effekter på bilder, jag gjorde en hel del bokomslag men också posters och några skivomslag. Det var en ganska omständig procedur att göra tone-line bilder i det analoga mörkrummet. Med tone-line menas bilder som är helt utan gråskala alltså bara svart och vitt. Denna teknik var mycket populär i slutet på 50 och en bit in på 60-talet och mest för produktbilder i dagspress.

Så här gick det till i korta drag:
Om jag tagit bilden själv på småbild eller mellanformat så förstorade jag den först på en 9x12 cm bladfilm, ortokromatisk så man kunde se resultatet vid framkallningen i mörkrumsljuset. Från detta (positivet) gjorde jag sedan i en kontaktram ett negativ. Positivet och negativet lade jag sedan ihop med filmskiktet utåt.
 
Detta "paket" lade jag sedan tillsammans med en lithfilm i kontaktramen igen och kopierade med belysning från förstoringsapparaten i 45° vinkel under rotation på en skivspelare. Ljuset kunde då tränga igenom filmbasen från alla håll och bygga upp ett skarpt korn och en kraftig konturskärpa.
Kornet och effekten kunde också påverkas beroende på hur jag agiterade vid framkallningen av lithfilmen.

Här finns mer att läsa: Tone-Line 2001 - processing technique

 

Dom här digitala tone-line bilderna här har jag byggt upp genom arbeta med LucisArt och stark skärpning i flera steg. Tack vare photoshopen kan man nu också göra tone-line i färg.

Filmen är inte död!!!!! Här skulle man kunna shoppa lite!

//Bernt
 

Postat 2008-03-25 12:59 | Läst 25714 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

No Words...

Blow Up!

//Bernt 

Postat 2008-03-23 07:39 | Läst 21722 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Lite om blommor utan bin...

Blommbilder har aldrig varit min "cup of tee" direkt så därför har jag inte tagit så många blommbilder i mitt liv, i varje fall inte fler än man kan räkna dom på ena handens fingrar. Och här är två av dem.

Den översta här, som jag inte har en aning om vad den heter tog jag i förra våren i Skåne. Den undre som är lättare att känna igen är en Brudorkidé (Phalaenopsis), bilden tagen i mitt vardagsrumsfönster. Jag blåste senare upp den till 50 x 70 cm på canvas till min son och sonhustru som julkapp och den blev riktigt maffig faktiskt.

 

Förra året då vi firade Linné här i Sverige (och i världen) översvämmades marknaden av fina växtböcker bla fotografen Helene Schmitz "System och passion – Linné och drömmen om naturens ordning".  Jag var dessutom på en mycket givande föreläsning som hon gav och där hon berättade om sina bilder och hur hon arbetat fram dom. Alla hennes bilder är tagna med storformat 4x5" och på negativ färgfilm i dagljus blandat med ringblixt.
En bok som jag verkligen rekommenderar!
Finns på adlibris.com just nu för 159.00

 

 

 

 

 

K special Fredagen den 4 april kl 20.00

Eftersom jag gillar Westons bilder så har jag varit ute på nätet och hittat lite mer information om K specialen jag tipsade om igår. Det är alltså en (spel)dokumentär om fotografen Edward Weston och hans modell Charis Wilson. "Eloquent Nude - The Love and Legacy of Edward Weston and Charis Wilson" som hela titeln lyder.
Här finns en hel del att läsa om filmen plus flera filmklipp.

 

 

 

 

 

 

Och har lite slantar över kan ni köpa ovanstående Weston bild på Sotheby's april auktion, utropspriset ligger på  600,000 – 900,000 USD

 

 

 


Vy från mitt vardagsrum den 11 mars 


Vy från mitt vardagsrum den 21 mars 

Nu är jag trött på kylan, min kropp och själ mår inte bra av det här bakslaget vi fått. Faaan...våren var ju på väg!!! I höst skall jag gå i ide i oktober/november och inte titta ut förrän i början på maj.

Nu är det bestämt! 

//Bernt 

 

 



 

Postat 2008-03-22 14:05 | Läst 22790 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Om att bo eller "Mitt hem är min/vår borg"...

Vi bor i ett gammalt hus på Dalagatan i Stockholm och vår lägenhet har fortfarande kvar det mesta av inredningen från den sista stora renoveringen som gjordes någongång på 50-talet.
Naturligtvis har vi målat om det mesta, både snickerier och väggar sedan vi flyttade in för ca 10 år sedan.

Så här bodde jag under den vecka när vi slipade vårt parkettgolv i vardagsrummet.
Trots med tätning mm så spreds sig slipdammet runt hela lägenheten innan vi var klara, vi och vi förresten det var min kvinna som gjorde allt arbete. Jag fungerade mera som hejarklack och moraliskt stöd.

Nu har hon/vi nästa projekt på gång och det är att slipa och fixa till vårt golv i hallen. Golvet har de flesta av sina originalbräder kvar från 1886 då huset byggdes men har lappats i på några ställen någongång på 40-talet då dom rev alla kakelugnar.

Köket i vår  lägenhet har det mesta av inredningen kvar från 50-talet. Vi har naturligtvis fräschat upp väggar och skåp. De flesta lägenheter i huset har numera helt moderna kök och de flesta gjorda efter det att vi bildade vår brf för ett tiotal år sedan.

Ytterligare ett projekt vi har för framtiden är att bygga om vårt "lilla" badrum (160 x 160 cm). Men det är ju ingenting man kan (får) göra själv så här krävs det hantverkare och därmed en hel del slantar. Men eftersom jag är pensionär och min livskamrat arbetar inom åldringsvården så har vi ingen möjlighet att samla pengar på hög direkt så där får vi vänta på att Lotto vinsten skall komma...men vi håller drömmen vid liv.

 

TV tips!

I kväll 20.00 visas i K special en dokumentär om Leonardo Da Vinci's stora muralmålning "Nattvarden". Leonardo da Vinci målade "Nattvarden" för att beskriva just det ögonblick då Jesus uttalar "En av er ska förråda mig" under sin sista måltid i livet. Tavlan finns i Milano och har undergått omfattande renovering eftersom Leonardo experimenterat så mycket med oljetempera att färgerna lossnade från väggen. BBC har gjort denna dokumentär om en av världens mest kända målningar.


Annie Leibovitz "Sopranos"

 

Puffar lite också redan nu för ett kommande K special om fotografen Edward Weston.

 

Fredagen den 4 april kl 20.00 "Talande nakenhet"
Fotografen Edward Westons möte med Charis Wilson skulle visa sig bli ett mycket fruktbart sådant. I många år arbetade de ihop, älskade varandra och levde tillsammans. Och hans nakenfoton av henne har blivit världsberömda.
Edward Weston Nudes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tack för alla givande kommentarer på gårdagens inlägg och trevlig fortsättning på helgen!

//Bernt 

 

Postat 2008-03-21 10:26 | Läst 23741 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Lite om 70-talet, då solen alltid sken...

Läste i en bloggkommentar för ett tag sedan där den som svarade tyckte att var för mycket personligt snack i bloggarna och för lite om foto och fototeknik. Den killen har inte fattat någonting tycker jag, det som är fina med bloggarna (även fast de är för få) är ju att man får lite input om de personer som skriver och om deras liv och leverne både upp och nergångar...så jag kör på lite till med min promenad i mitt minnenas rike...

Instamatic bilderna nedan kommer från min avlidna mors fotoalbum och dom är troligen tagna sommaren1973, året efter det vi köpte vår första och sista båt en Ockelbo C20.

Det var ju några fantastiska sommrar där i början och mitten på 70-talet och jag kommer ihåg att vi var ute i skärgården nästan varje helg plus hela semestern naturligtvis, vi var på turer från upp till Öregrund och ända ner till Västervik, första sommaren drog vi också över till Åland.

Vi hade under alla år båten vinterförvarad på ett varv på Ljusterö vilket gjorde att vi kunde nyttja båten tidigare på våren och senare på hösten jämfört med de tider båtklubben i Edsviken hade för sjösättning och upptagning.

På den här tiden var också fisket fortfarande bra i skärgården och vi åt fisk var och varannan dag på våra båtsemestrar på sjön. Den här bilden är från 1974.

 

Reklambilder på Ockelbo C20.

C 20:an var en vass liten sak som man kunde hetsa upp i nästan 40 knop med sin 170hk Volvo Penta. Vl hade sex fina år med den men frammåt 1978 började vi växa ur den och det började dessutom kosta uppåt  2000 bara i bensin  för att vara ute en helg. Så då sålde vi "Bettan" för en bättre peng en vad vi gett (den kostade 36.000 när vi köpte den), vad jag minns fick vi 48.000 för henne.


Glad Påsk!
// Bernt
 

 

Postat 2008-03-20 12:58 | Läst 28254 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa