CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Våren är på gång i Saltspring Island.

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

 


 

Vår fs bloggvän Ernst på andra sidan av vårt klot skriver i sitt senaste inlägg att våren är på gång i Saltspring Island och att vädret där är ljuvligt soligt och varmt och att humlorna redan surrar i luften. Ljuvliga toner för en vinterhatare.

Här i Ståckhålm känns våren vääääldigt långt borta. Bilden från min gata i morse kl. 08.50.

 


Annars då…



Röstfisket inför höstens val är i full gång. Men som Bengan skrev i ett inlägg: ”Som sagt, tänk på vad ni läser i tidningen, och ser på TV, allt beror på "årstiden!"



PS! För oss förtryckta gäller det att ta alla chanser.



I dag infaller nämligen internationella piprökardagen och pipans vänner runt hela vår planet höjer sina rökverk i vänskap och firande.

 

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

http://www.ipsd.eu/

 


 

/Bernt

 

Postat 2010-02-20 10:29 | Läst 4303 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

En stor fotograf har lämnat oss.

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

 

Jag är inte den som läser dödsrunor i morgontidningen men idag sa min fru till mig när jag vaknade lite sent efter nattens OS tittande att hon läst i DN om en fotograf som gått på Christer Strömholms fotoskola på 60-talet hade avlidit.

Den som lämnat oss är Kenneth Gustavsson en stor fotografisk poet som jag följt och beundrat sen jag såg hans första publicerade bilder och hans utställningar från åttiotalet och frammåt.  Han hade en unik förmåga och hans sätt skildra vår samtid i bild var stor poesi.

Vi gick på fotoskolan samtidigt men jag kände honom inte privat och jag har bara träffat honom en gång och det var när han tillsammans med Christer Strömholm och Anders Petersen hade en samlingsutställning på Kulturhuset i mitten på 90-talet. Jag har den stora lyckan att ha en av hans (som jag tycker) bästa bilder på väggen i mitt arbetsrum. Kenneth Gustavsson blev 63 år.

 

/Bernt   

 

Postat 2010-02-19 16:45 | Läst 7290 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Things to look at...

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

 

Om man är konstintresserad så händer det mycket i vår huvudstad i helgen. Tre olika konstmässor kommer att slåss om konstpubliken.

Market Art på Konstakademin, Fredsgatan 12

Supermarket 2010 på Kulturhuset

Art Anglais på Scandic Hotell vid Humlegården

 

Läs mer på nätet:

Market Art

Supermarket 2010

Art Anglais


Gun Gallery visar foto på Market Art

Gun Gallery, ett av stans bästa fotogallerier kommer att visa visa samtida fotografi av svenska och internationellt erkända fotografer på Market Art på Konstakademin.

Deltagande fotografer:
JH Engström
Carsten Höller
Mikael Jansson
Gerry Johansson
Osamu Kanemura
Asako Narahashi
Martin Parr
Anders Petersen
Pentti Sammallahti
Gunnar Smoliansky
Christer Strömholm
Sølve Sundsbø
Lars Tunbjörk


 

 


 

 

OBS! Dagens bilder har ingenting med texten att göra.

/Bernt



 

Postat 2010-02-18 15:57 | Läst 4716 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

De e tungt nu...

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Huvudet är hänger, kroppstemperaturen stiger och näsan rinner och jag försöker överleva så gott det går i väntan på våren.

 

Så det blev inget besök hos Ellens i dag som jag planerat, men om 14 dagar får man ju en ny möjlighet.

 


Stockholm. Oldies but Goldies.

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Stockholmsutställning på Stadsmuseet.Slussen/ Stockholm.Vernissage lördag 27 febr 1400. Invigningstalar gör författaren och journalisten Håkan Lahger.

Utställningen pågår 27 febr- 5 april.

 

 

Hade gott därute!

/Bernt

 

Postat 2010-02-17 19:13 | Läst 4037 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Jag lever och mår bra och lite om Ansel Adams going digital.

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Någon var lite orolig över att jag inte bloggat på ett tag men det är ingen fara, drar bara ner lite på tempot just nu men jag kommer igen. Såg ett program på teven om några fåglar högt uppe i bergen i Sydamerika som också drog ner på tempot under de kyliga nätterna. Deras hjärtslag gick ner till ett minimum och dom sänkte också sin kroppstemperatur från 36 till 6 grader för att klara nattkylan.

Det kanske vore nåt man skulle försöka testa…

Ansel Adams going digital!


Hittade en intressant video där Ansel Adams barbarn Matthew Adams berättar om hur dom arbetar fram digitala kopior från Ansel Adams originalkopior.

Och apropå Ansel Adams originalkopior. När jag var medlem i Danderyds Fotoklubb i början på 60-talet så var vi ett antal medlemmar där som skaffade ett mörkrumslokal tillsammans där vi också hade kurser där vi bjöd en andra fotografer. Det var lättare att kursbidrag från Studiefrämjandet på den tiden vilket gjorde att vi kunde betala våra föreläsare rätt hyggligt. Vid ett tillfälle hade vi en kille från Södertälje Fotoklubb hos som skulle lära oss att göra meterförstoringar. Vi i mörkrumsgänget hade fått ett uppdrag att bildsätta en hel vägg på 2 x 4 meter hos ett stort byggföretag i Danderyd. Bilden tog vi en morgon på Kevinge golfbana med en”Bladare” och panoramahuvud och i fyra delar som sen blev fyra våder på 1 x 2 meter. För att framkalla våderna byggde skålar i trä som var ca 130 cm långa, 20 cm breda och 15 cm höga som vi sedan rullade papperet i fram och tillbaka i, samma för fixeringen. Hela bilden monterades sedan med på plats med tapetklister.

Så här kan man börja tänka och fladdra iväg längs minnenas allé när man ser en video på nätet.

Ansel Adams då? När vi höll med meterförstoringen så blev det ju också en hel del snack om kopieringsteknik. Killen från Södertälje Fotoklubb (som jag tråkigt nog glömt namnet på) hade några år tidigare varit i USA och hälsat på Adams och hade fått med sig ett antal originalbilder hem och flera av dom mest kända bilderna också. Fantastiska kopior med stor dynamisk kraft och jag kan fortfarande se Adams originalkopior framför mig när jag numera ser hans bilder på webben. Dessutom tror jag han bara betalat några hundra dollar för dom, en struntsumma jamfört med vad dom säljs för på auktionshusen idag.


Ansel Adams kanske mest kända bild Moonrise Hernandez såldes 2006 på Sotheby's i New York för $609,600. Här berättar Adams om hur hans Moorise bild kom till.


Samma år också på Sotheby’s såldes Edward Steichens bild The Pond-Monlight från 1904 för över $2.900.000. Av den här Steichen bilden finns det bara tre kända kopior.

Så nu är det bara att ge sig ut och fotografera. Och vill man skapa penningstarka bilder för eftervärlden så bör man använda en unik process, hålla ner kopieantalet ... och vänta i hundra år.




Hade gott därute...och var försiktig på isarna!

/Bernt

 

Postat 2010-02-15 15:54 | Läst 5740 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa