Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Till Fotografiska i januarislasket…

Så gick jag ner till Fotografiska häromdagen för att hämta ut mitt nya fina årskort som jag vunnit i Filippa Ks lilla tävling och fått besked om att det skulle ligga där och vänta på mig. Men så var det inte och den stackars flickan i kassan hade ingen aning om saken. Error i kommunikationen mellan Filippa K och Fotografiska? Men kassörskan var snäll och jag fick gå in och titta på utställningarna utan att betala.

 Utställningarna då…

Lady Warhol. Alldeles för många upprepningar tycker jag. Vrid huvudet lite till höger ”klick”, lite till vänster ”klick”, titta rakt fram ”klick”. Nu räknade jag inte hur många bilder det var på utställningen, men om det inte varit superikonen Andy Warhol på bilderna så kanske 7-8 stycken hållit måttet för att ”gallerivisas”. Fast Andy ler nog i sin factory himmel och stålarna  rullar in både för fotografen och Fotografiska.

Fashion utställningen har (enligt Fotografiska) bedömts av ett antal insatta som en av de bästa utställningarna på temat mode som gjorts i världen?!! Det var naturligtvis spännande att se originalbilder på sånt man tidigare bara sett i böcker och på nätet, men annars tycker jag inte att utställningen så värst upphetsande. Lite kändisar, lite naket och lite lyx. Fast utställningen visade att de gamla rävarna Richard Avedon, Irving Penn och Jeanloup Sieff fortfarande rockar fett! Men att jag tycker så kanske också beror på att man själv numera är lite ”old fashion” och inte är tillräckligt ung för att förstå allting.

Annars då…

 Carl Fredrik Hultenheim en av våra stora formgivare och typografer som just avlidit har sagt så här om sitt yrke:

-Först tar det tio år att lära sig grunderna. Sedan tar det tio år att vänja sig av med sig själv. Därefter tar det ytterligare tio år att förfina verktygen.

 Något att tänka på så här i början på det nya året…

 

 

 /Bernt

Inlagt 2011-01-10 09:53 | Läst 4785 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Håller helt med dig om både Lady Warhol och Fashion. Har sett Fashion två gånger och ja, det fanns en hel del snyggt och imponerande, men som helhet var den bara helt okej. Älskade dock Paolo Roversi-bilderna, särskilt den som var helt ur fokus. Men VAR var Twiggy?
Svar från kreatören 2011-01-10 15:06
Så sant...David Baileys Twiggy bilder kommer man ihåg!
Hultenheim död, det har jag missat! Jag minns när min dotter gick kurs för honom och berättade för mig om allt jag tänkte och gjorde fel i typografin. Det var ju lite oroande, så jag anförtrodde mina bekymmer till Bo Berndal. "Hultenheim?" sa Bosse och log ett mycket milt leende. "Ja, han har lite speciella idéer" (eller något ditåt) la Bosse till. Det verkade inte som om han tyckte att jag skulle bekymra mig.

En sak är klar, Hultenheim tog sin uppgift på allvar. Det kan man fråga sig om Warhol gjorde. De där Brilloboxarna, det verkar vara århundradets skämt med konstetablissemanget.

Jag kan inte godta Dalagatan i modern skepnad. Fattar de inte att det ska gå spårvagnar där? Stockholms planerare är en samling marodörer och glädjedödare.
Svar från kreatören 2011-01-10 22:46
Hultenheim kallades ibland skämtsamt för stenålderstypografen. Bo Berndal och Karl-Erik Forsberg låg nog närmare mitt hjärta.

Warhol och Hultén har nog hemskt roligt åt Brilloboxbluffen däruppe i konsthimlen, inte riktigt lika kul för de som köpt dom falska. Jag tror att det också finns massor av förfalskade Warhol grafik på marknaden.

Och det du skriver om Stockholms stadsplanerare...där håller jag med dig till 100%!
Fashion var mest name dropping - jag tyckte inte utställningen i sig berättade något (vilket jag tycker är lite av vitsen med en utställning).

Det var ju tur att du fick komma in i alla fall när du kämpat dig dit i slasket :)

Ha det bra

Kurt