Inte gatufoto

Den här bilden är fotad på en gata. Har den något att säga? Vad får vi reda på bortsett från att det regnar och en rygg insvept i ljusblå plast vallar ett par hundar. Av en skylt att döma kan vi se att vi inte är i Sverige. Så värst mycket mer är det inte heller. Alltså, för de flesta betraktare en är det här en bild med hög redundans. Det finns inget som direkt tillför betraktaren något. Man kan också säga att det saknas en nyckel. Det går inte att åstadkomma en rimlig konnotation utifrån bildens olika delar. Därför vill jag hävda att den här bilden inte ska betraktas eller värderas som ett gatufoto även om den nu är fotad på en gata. Den uppfyller för få kriterier av gatufotografins kriterier helt enkelt.
Vilket är lite skönt för då är det lättare att placera bilden i ett sammanhang. Och sammanhanget är  privat, den här bilden tillhör mig och min närmaste vänkrets. 
För så är det att min fåfänga förbjuder mig att svepa in mig i ljusblå plast även om det regnar småspik. Min vän Graham däremot, har vad sådana saker anbelangar ett mer pragmatisk synsätt. Det är kanske så att hans diagnos underlättar en del. Vi ser som sagt lite olika på saker och ting. 

(Bilden är tagen i San Sebastian, därav skylten på baskiska.)

Inlagt 2019-02-05 12:06 | Läst 781 ggr. | Permalink
"gatufotografins kriterier" - det är en laddad formulering!
Svar från mombasa 2019-02-05 16:02
Hej!
Jo så är det nog. Regelbok? Nej. Överenskommelse? Tja...lite luddigt kanske.
Med vänlig hälsning,
Gunnar S
Jag vill nog hävda att man kan kalla detta foto gatufoto då det är taget i ett publikt rum och definitivt har en mänsklig närvaro. Det som talar emot är ju att du känner subjekten och att de vet att du är där med din kamera. Sån info har man ju vanligtvis inte dock när man betraktar en bild. Som gatufoto beträffat är det förstås inget bra gatufoto, tvärtom. Och det tror jag att du håller med om.
Mvh
Fredrik
Svar från mombasa 2019-02-05 16:00
Javisst! Huvet på spiken. Och det är inget bra gatufoto dels på grund av det jag skrev om tolkningsmöjligheter,och de uppenbara brister som du påpekar. Sammantaget, borde den inte platsa i:
https://petapixel.com/2019/01/29/7-habits-of-boring-street-photography/?fbclid=IwAR3N9XqOX7mLuCcfuR9bQ19Zz5YFztwfjJivGGYxRWH24xcUIlx9Muivvww
Eller vad säger du?
Jag tror att det är viktigt att skilja mellan kvalitet och genren i sig. Det sska jag fundera lite mer runt.
Ha det gott!
Gunnar S