Ångfartyget Blidösund. Utfärd med.

Blidösund anlöper Sandvikens brygga. Den enda kvarvarande ångbåtsbryggan på Blidös östra sida. Renoverad och underhållen av entusiastiska sommarboenden i nämnda vik.

S/S Blidösund är ett kärt flytetyg för många i Stockholms norra skärgård. Om somrarna arrangeras olika turer ut i ytterskärgården. det låter sig göras av två skäl. 1. EU har mildrat klassifieringsreglerna för utomskärs trafik. 2. Kapten Göran Sjödin. Kapten Sjödins rekognoseringsturer bland grynnor och andra försåt är gjorda med millimeterprecision. Och det finns allltid ett litet hack i nån strandklippa att sticka in stäven på en 110 år gammal koleldad skönhet.

Kapten Sjödin. Notera ratt och maskintelegraf.


  Såna här turer inbjuder till mycket fotograferande och andelen ”riktiga” kameror är förvånansvärt hög. Den här turen skulle gå till Bonden på Stora Nassa, men vädret, SSV kuling satte käppar i hjulet för det. Nog för att fartyg och besättning klarar det galant, men då passagerarlistan har en tämligen hög medelålder och alla sannolikt inte utrustade med sjöben (käppar, en och annan krycka här och där) ändrades rutten. Nå, det blev en lävik på Roskär utanför Möja och en ny klippa på Hallonstenarna norr om Husarö, som vi inte besökt. Den lades omedelbart in i listan över tillgängliga badtursutflyktsmål. 
  Det är trevligt att färdas med ångbåt. Tyst, behagliga tio-tolv knop, mycket mahogny och ångbåtsbiffsdoft från matsalen. (Ångbåtsbiff serveras med  mycket mjukstekt lök. Biffen ska enligt tradition stekas på en kolskyffel i ångmaskinens panna. En av de få gånger jag frångår mitt löfte att inte äta nötkött.)

Snygg oljekanna i maskinrummet.

Passagerare myllrar i land på Roskär. ( Den här bilden inbjöd till nån slags svartvit vykortskänsla.)

Ett och annat spontant fotografisamtal och jämförelse av apparatur.

Ganska blött på fördäck. Några droppar letade sig in via spygatt till salongen till en del resandes oro.

Fuji Xpro2. Lättjefull  redigering i Snapseed och soffan.

Inlagt 2021-08-15 21:14 | Läst 1722 ggr. | Permalink
Härliga bilder både på båten samt den natur ni besökte!

//Stephen
Svar från mombasa 2021-08-16 14:39
Hej och tack. Till Stor Nassa, eller Storskärgården som man också säger har jag seglat på egen köl många gånger. Ögruppen har 365 öar, kobbar och skär, lika många som dagar på året. En stor del är fågelskyddsområde med tillträdesförbud under häckningssäsongen. Nu blev det inget Nassabesök den här gången.
Fin serie på en riktig skönhet! Och ångmaskiner är ju något extra, tysta och behagliga, åtminstone på sjön. Vi har en betydligt mindre utflyktsbåt i Finspång men mer erfarenhet har jag av ånglok. Dom är däremot inte lika tysta, dom frustar rejält....Men jättefina bilder på båtmiljön! Hälsningar/ Björn
Svar från mombasa 2021-08-16 14:49
Hej och tack.Hon är en riktig skönhet, ”Blidan” som vi säger. Och har en rätt spännande historia. Förutom henne finns Waxholmsbolagets Norrskär och Storskär, men de har oljeeldade pannor till skillnad från Blidösund som är koleldad.
Har något minne från fysiklektionerna att ångmaskiner har låg verkningsgrad men ger å andra sidan full dragkraft från första kolvslaget.
/Gunnar S