Värmebölja per telefon

Man skulle gärna vilja tro att fotografiet är en dokumentär historia, Avtrycket, ögonblicket talar verkligen för det. Men, fotografiets historia är från början snarare landskap, porträtt och stilleben.   Måleriet, grafiken och tecknandets huvudgrenar. För det är viktigt att hålla det i huvudet att fotografiet, allt sen dess början är en ytterligare teknik i ett klassiskt sätt att tänka runt bild.
    Men nånstans i det tidiga förra seklet, då tekniken och materialet faktiskt  uppmanar till ett dokumentärt tänkande. Ögonblicket som fotografiets signum. Och då kan man undra om den omsvängningen handlade om att tekniken utvecklades till snabbare utrustning och snabbare material. Eller om det handlade mer om uppfattningen om bilden som sanningsvittne. En bild ljuger som bekant inte. Ett fotografi är ögonblicket fångat. Kanske var det så. En sekund eller vad nu exponeringstiden var är onekligen kort jämfört med tiden att åstadkomma en gravyr, en teckning, en oljemålning. Eller ett våtplåtsförfarande för den delen också.
   Det var ungefär dagens morgonfundering på löprundan. Fortfarande rätt kyligt i det avslutande doppet. Vardagsrutiner och allt däromkring.

Vi talar med en dotter på väg till Paris för konferens. Hon åker tåg bara så ni vet. Kommer att anlända till Gare dÉst i dag förmiddag. Konferenser och seminarier, sen middag med Christian vid sextiden. Han har lovat något ställe nära Seine. Det är fyrtio grader varmt i storstaden Paris. Och tanken som skjuter genom hjärnan- oavsett vem som är skyldig, naturens nycker eller mänsklig påverkan på klimatet så kommer en hel del människor missta livet på grund av detta. Om det nu är på grund av alternativet människan så finns ju rimligen en möjlighet att göra nåt åt det, alltså det att rätt många människor misster livet på grund av värmeböljor. 
Det handlar om att ta chansen.

Middag på den egna täppans resultat, caprisen oräknad. Iphone 6S. Ingen riktig kamera idag. Det var mycket annat som pockade.

Och blåbären är på gång nu. 18-20 procent av landets yta täcks av blåbärsris. Plocka!

Inlagt 2022-07-19 19:50 | Läst 787 ggr. | Permalink
Bra läsning att starta dagen med!
/B
Svar från mombasa 2022-07-20 23:06
Tack för bidrag med den starthjälpen
/Gunnar S
Det fanns ju pionjärer som lyckades dokumentera med de tidiga omständliga metoderna. Kanske inga ögonblicksbilder, men reportage. Krimkiget på 1850-talet. Ingenjör Andrées ballongresa. Men det var ju med de små smidiga kamerorna med ljusstarka objektiv som reportagen förenades med ögonblicksbilder.