Stora antika grejer

650Mb är rätt mycket kan man tycka. Eller man tyckte så en gång i tiden.

Så mycket att liknelsen av bokhyllor och hyllmetrar var passande. På den tiden alltså. Innan antal fotbollsplaner blev ett vanligt sätt att ange storlek. Fast hyllmetrar var nog bättre i det här fallet.

Det hände att jag plåtade såna här grejer, och ibland fick man rita lite också. På åttiotalet jobbade jag en del med produktfoto, en ganska lukrativ bransch på den tiden och med en liten trygg kundkrets blev det om inte snurr på verksamheten så åtminstone ett inte oävet tillskott till hushållskassan. Just den här grejen var rejält stor och i företagets ögon dessutom synnerligen märkvärdig. Robust till sin utformning är en underdrift. Och dyr. Nu har jag som de flesta en liten ask på bordet med ett tiotal usb-minnen på allt mellan 8 och 32 Gb. Lite oklart hur många. Och ett par tre fyra externa diskar på ett antal Tb Har utvecklingen rört på sig eller?

Det var mycket hyssch och pyssch inför fotograferingen. Jag tog bilderna med en Nikon F ett enkelt stativ och Ektachrome, med mer eller mindre befintligt ljus i företagets fikarum. Det var bråttom, hemligt och ett hemlån till ateljén var fullkomligt uteslutet. Det var dessutom svårt att hitta en hand som föll företaget i smak. Det skulle helst vara en erfaren hand, alltså som utstrålade erfarenhet tyckte de. Och där hade kulören på nagellacket en stor betydelse. Nu råkade det passligt nog finnas en sån hand i företagets grannskap som blixtinkallades och omålades omedelbart i rätt kulör. 

Som sagt, det har runnit en del under broarna sen dess.

(En viss moiré i bilderna beror på scanner vs bildraster men jag är lat och låter det passera.)

Inlagt 2022-10-12 22:05 | Läst 785 ggr. | Permalink
Intressant hågkomst! Erfaren hand var säkert rätt tänk - många i medelåldern var inte särskilt pigga på att lita på dom där apparaterna. Övertygande produktbild tycker jag!

1988 hade vi sån lagring på mitt jobb, stadsarkitektkontoret i Norrköping. Men det var nog på band, inte skiva. Varje dag innan stängningsdags togs en ny backup och förflyttades till brandklassat kassaskåp i annan byggnad.

Så pajade systemet. Allt som byggts upp under ett par tre år försvann. Men vi hade ju backupen! Trodde jag. Det visade sig att backupen startat som den skulle, men stängt av då programmet underkände nån fil. Det lilla som fanns på bandet räckte inte alls.

På stadsingenjörskontoret tittade dom undrande på oss. Självklart måste man ha stoppur och mäta upp att backupen tagit rätt tid! Sa dom. Jag kollade på dataräddning, men det skulle vara svindyrt och osäkert. Vi startade om på ny kula.
Benganbus 2022-10-13 08:06
"Underkände nån fil!" :)
AI underkände alltså! :)
/B
syntax 2022-10-13 11:57
Det händer mig rätt ofta när jag skall överföra en större materialmängd från min dator till exempelvis ett USB-minne, att programmet hakar på någon fil som det är något med - jag förväntas då reagera med beslut, annars står saken still tills jag gör det. Ofta är det rent strunt, och då blir man purken när man kommer om någon halvtimme och tror att det är klart. Men det har nästan bara börjat.

När man regelbundet tar backup vid dagens slut, så skall man ju inte behöva sitta och vänta långa tider. Då måste det finnas en funktion enligt; "slutför överföringen what so ever", allt annat är programfel.
Svar från mombasa 2022-10-13 16:33
Det finns en del "tänkte inte på det" i datavärlden. Annars är väl Almgrens sidenväveri ett bra exempel på digital, eller åtminstone binär informationsteknik som stått sig över tid.
/Gunnar S
Svar från mombasa 2022-10-13 16:36
Det finns sådana plugin-program som man kan ställa in så att de hoppar över felaktiga suffix, tomma filer med mera. Men de är ganska bängliga att hantera.
/Gunnar S
Man har passerat många lagringsmetoder som har försvunnit. Jag började med hålremsa, det hade vi på jobbet i flera år, det var en standard för att ladda information i olika maskiner, bland annat laddade vi programmeraren som vi brände minnen med med hålremsa
Svar från mombasa 2022-10-13 16:42
Ja, marknaden är nog inte riktigt klar med standarden ännu. Bandminnen på kasettbandspelare var väl en av många primitiva former. Ochdet är nog mycket mer eller mindre viktig information som försvunnit bara på grund av olika mer eller mindre genomtänkta hugskott i den informationslagringstekniken.
/Gunnar S
Kul läsning! Som man ler åt nu!
Jag undrar hur man ler om oss om några år! :)
/B
Svar från mombasa 2022-10-13 16:38
Antagligen rätt många som ler. Man får hoppas att man är i med i den skaran :-)
/Gunnar S