Naturfoto och matfoto

 Tidskriften Sveriges Natur låg i brevlådan i dag. En publikation med hög fotografisk svansföring, med all rätt också prisad. Och i detta nummer en ledare som inte skräder orden. Politiskt käbbel? Eller en beskrivning av sakernas tillstånd?  Hursomhelst, en chefredaktör som vågar.
   Man kan läsa om fågelmålaren Lars Jonsson eller om granbarkborren och varför granar blir stressade i ett tidigare nummer. Eller nåt annat matnyttigt. (Lämplig längd för hemlighusläsning.)

Jag hittade ett par japanska lyktor som hängt med sen förra året, ni vet de där brandgula. Testar lite olika exponeringar. En macrosläde vore så klart kul att ha. Men det har man inte.
   En annan tanke som uppstår är det här med vinbergsnäckor. Matnyttigt tycker en del (däribland jag) och så finns de andra med diametral åsikt. Umgås alltså med tanken på  att samla  in ett  tjog, vilket kommer vara snabbt gjort  och  ingen större  brandskattning av det lokala beståndet. Escargot är en läckerhet, en synpunkt som inte delas av resten av familjen. Processen är lite omständig, har gjort den tidigare, men inte svår men lite pillig. Alla råvaror finns på plats, utom smöret, så det är väl bara att sätta igång. Rapporter kommer framledes. Men först ska ett tjog, eller rent av två dussin plockas.

(President Trump levererade idag en klockren oneliner: " – Israel och Iran har varit i krig så länge att de inte vet vad i helvete de håller på med." Det gäller nog han själv också. En tanke som så klart har väldigt lite med escargot provencale med saken  att göra.)

Inlagt 2025-06-24 21:33 | Läst 863 ggr. | Permalink
Lena Holm 2025-06-24 22:05
Visa oss gärna resultatet av din "snigelrätt". Ska de inte äta sallad en vecka först och sedan kokas länge innan man kan göra något med smör och vitlök? Jag har aldrig provat att laga till dem och känner mej inte tillräckligt nyfiken för att testa.
Hälsningar Lena
Svar från mombasa 2025-06-25 18:51
Hej. Jag ska meddela allteftersom det här projektet fortlöper. Och visst ska de utfodras med sallad en vecka innan de sätts på svält. Det lär gå lika bra med kirskål sägs det, något vi har gott om. Något sniglarna i det fria verkar strunta i.
/Gunnar s
mojje 2025-06-25 10:47
Även jag läser tidskriften Natur den har mycket intressant innehåll. Fin bild på "lyktorna".
Svar från mombasa 2025-06-25 18:54
Tack för bildomdöme. Jag testade att använda rätt överdriven skärpa på lyktorna. Något som skulle kunna vara användbart i de bilder som jag tänker låta gå vidare till fotopolymertekniken.
Och tidningen Natur har hängt med mig så länge jag kan minnas. Hette väl Sveriges Natur i början.
/Gunnar S
morgondotter 2025-06-25 11:51
det låter gott
en delikatess, för mig på restaurang eller liknande, en vecka på sallad skall dom ju, som Lena säger, ha

dom japanska lyktorna, brukade jag plocka i Tanto förr om åren, så vackra med sina nakna nervsystem

nu fick jag snigellängtan, Cattelin i Gamla Stan var dom bästa, förr i världen - undrar var jag kan få det nu
om jag inte minns fel kanske storican i Liljeholmen har man själv gör i ugnen
det måste jag kolla
tack för tipset
Svar från mombasa 2025-06-25 18:57
Jomen jag har också ätit escargot på Cattelin nån gång i sent sjuttiotal. jag tror att man fortfarande kan köpa ett startup-kit hos en del handlare. Färdiga sniglar på burk och ett set med snäckskal. Bon appetit
/Gunnar S