25 september 1973

Och idag en rätt regnig inomhusdag med stor bevakning av drottning Elisabeths begravning, och jag blir liksom mer fascinerad över detta mästerstycke i obsoleta in i minsta detalj regisserade moment i dramaturgin, där minsta gest har en direkt koppling till något som hände i tidig medeltid där jag ser TV-bilden i ögonvrån. Och det förväntas att man kan läsa såna historiska referenser också. Men på nåt sätt är det snyggt, oklart varför, men det kan vara en liten detalj i att man marscherar inte riktigt,riktigt i snörräta rader, man tittar lite åt fel håll kanske och en massa såna där saker som gör att man ser att det faktiskt är människor.
Jag är alltså inte rojalist om nån nu trodde det.
   Bild från Gustav den VI Adolfs begravning den 25 september 1973. Det är säkert väldigt mycket vänta, trött i fötterna och allt det där  för de som är utkommenderade. I grå vadmal. (Långhåriga är de dessutom.)
Jag är lite fundersam på varför jag var där men det kan ha haft att göra med en fotouppgift i utbildningen. Pentax spotmatic Tri-x och D-76 säger negativarket. 

Inlagt 2022-09-19 18:02 | Läst 744 ggr. | Permalink
Lite roligt att se den här bilden, även om det såklart var ett sorgligt tillfälle. Pratade med min farbror som också satt och såg på begravningen på tv och precis också pratade om att han mindes när konungen här trädde till och också begravningen av Gustav den VI adolf.
Och hur stor händelse det var å den tiden. Själv föddes jag några år efter så jag var inte med vid det tillfället.
Trevlig kamera använde du med en fin film också :)
/Mvh Martin.
Svar från mombasa 2022-09-20 18:22
Kul att du gillade bilden. Kamerautrustningen var riktigt bra, särskilt det att sätta igång ljusmätningen med vänster tumme. Och filmen var riktigt bra, lätt att framkalla med D76 eller Rodinal. Det tilläts lite experimenterande så att säga.
/Gunnar S
Såg inte så mycket av själva tillställningen men var inne i London idag för att fotografera ”pöbeln” som var på plats för att försöka få sig en titt. Och det gick väl okej – ett blogginlägg blir det nog.

Gillar din bild och det bästa är väl att han blundar. Har själv stått ett par gånger som värnpliktig vid nån bro däromkring för nåt stadsbesök (Vaclav Havel bl a).

Mvh
Fredrik
Svar från mombasa 2022-09-20 18:24
Hej Kula att du gillar bilden. Och den kvalar väl in i gatufoto :-). Ser fram emot ditt blogginlägg.
Ha det gott
/Gunnar S
Fint med de två gamla spårgående lyftkranarna i bakgrunden.. vid Skeppsbrokajen där! Man har ändå idag kvar delar av spåren från kranarna, lite närmare Djurgårdsfärjorna, som ett minne från den tiden..
Hälsn!
Svar från mombasa 2022-09-20 18:25
Kul information. Visste inte att de hade sparat kranspåren. Ska titta efter dem nästa gång jag är i huvudstaden.
/Gunnar S
Fin bild där i gråvädret, och soldaten gör den! Har fö vissa minnen av när Gustaf V gick bort, kommer ihåg vi lyssnade på radion där på Carlavägen i Ludvika och jag kände både att det var högtidligt och sorgligt, hälsningar/ björn
Svar från mombasa 2022-09-20 18:31
Hej och tack. Ja det var verkligen en gråmulen höstdag. Med mycket väntan och småfrusna fingrar. Gustav V var lite ”gamle kungen” som fanns i föräldragenerationens värld.
/Gunnar S
Bra bild tycker jag! Soldaten, soldatleden, de tomma körfälten.

Själv är jag för den konstitutionella monarkin, den ger en viss stadga i samhället liksom kyrkan, Fröken Ur och att det blir nyheter på radion kl 22.
Svar från mombasa 2022-09-20 19:06
Hej och tack för att du gillar bilden. Jag är som sagt inte rojalist, men trots det fördrar jag den konstitutionella monarkin som en slags, precis som du säger, stadga. man vet vad man har. Något som inte ska sammanblandas nationalism och värdekonservatism.
Fröken Ur, tolvslaget, dagens dikt och sjörapporten, en kontinuitet att förhålla sig till (Även fast ”farvattnen utanför Jaeren och Lista” numer är borta.)
/Gunnar S