Ännu mera hugget i sten

Nu blev jag så nyfiken själv så det blev ett återbesök till dômen. I dag var ljuset milt sagt inte helt på topp. Högt ISO, stor bländare och tungan rätt i mun ( håll andan i avtrycket). Den här kragstenen handlar om hedendom, vilket inte är helt överraskande med tanke på motivet. Det betyder att nästa ska handla om något godhetsfullt, med 1300-talets synsätt, och så som konsthistorien tyder verken. Det är lite serieteckning över det hela tycker jag, berättande bild och stenhuggeriet till trots väldigt mycket ögonblick i bilderna.

Den här stenen verkar handla om världsliga nöjen. En ryttare, adelsman kanske, lite stiff upperlip tycker jag, med en jaktfalk på armen och nånslags blomsterbukett i andra näven. En säckpipeblåsare underhåller. Om jag inte missminner mig så är det motivet i konsthistorien ett memento mori- kom i håg att du är dödlig.

Inlagt 2017-12-15 16:22 | Läst 2306 ggr. | Permalink
Kultur, historia, tro och andlighet förenat och huggit i sten.
Svar från mombasa 2017-12-16 11:22
Det finns ofta mycket spännande att titta på i gamla kyrkor. Alla fantastiska altarskåp till exempel. Ha det gott.
Verkligen intressant tycker jag! Letade lite på nätet om mer info men hittade inget om just dessa kapitäl.

De är väldigt "målande" huggna. Hedniska kvinnans avslöjande tunna kläder, morske adelsmannen, den rätt fräcka återgivningen av säckpipeblåsarens högra arm ----- professionellt och innerligt på samma gång.

Bra plåtat trots ljuset!
Svar från mombasa 2017-12-16 11:26
1/25 3,6 ISO 3200 med ett 35 mm Fujinon Fuji X1pro. RAW. Såna här vintermulna dagar blir ljuset ganska kontrastlöst, väldigt mjukt. Tack för betyget. Ha det gott.