Bedrägligt lugn i juli. (Inte gatufoto.)

Vikskobbarna i Lillskärgården söder om Svartlöga är favoriter för dagsutflykter med bad och strandliv som huvudsysselsättning. Här är oftast ganska lugnt. Så icke denna lördag mitt i semestern. Till vänster utanför bild ett par väldigt lösgående hundar. Ägaren har kanske dispens från koppeltvånget som råder från april och framåt. Vad vet jag. Till höger en vattenskoter som snurrar runt, runt till förarens oförställda glädje. Han ser väldigt ung ut för att vara femton år fyllda. På väg hem ser vi en person som ägnar sig åt så kallad ”rafting”, det vill säga att man står och paddlar på en surfingbrädsliknande tingest. Det är en mycket modern företeelse ( minst tjugotusen år gammal.) Som kanske var vanligare i skyddade vatten än ute på en fjärd. Men utvecklingen har sin gång. Själv paddlade jag en gång i tiden i en kajak med träspant och  spänd bomullsduk. Spännlack, minns ni den? Numer ägnar man sig åt ”Canoing”. Helst i något hi-tech i kolfiberarmerad plast. Och underställ i lycra. Nej, fel. Nu är det merinoull som gäller. Helst ekologisk.
I denna kroppens aktivitetshets, jagets ständiga jakt efter nya kickar. Finns det inte något ängsligt inbakat i det?
Själva ligger vi i halvskuggan under en ask, ömsom slumrar, ömsom läser några rader. Stefan Zweig och Joseph Roth gäller just nu. Lite processfoto blir det också.

Inlagt 2019-07-21 18:51 | Läst 1752 ggr. | Permalink
Att simma i havet heter numera "open water" och man måste förstås ha rätt sorts kläder även för denna "nya" sport samt en vattentät pulsklocka med GPS så du kan mäta hur långt du simmar och få ut alla möjliga typer av data.
Vattenskotrar borde vara förbjudna (för annat än livräddning).
Simma lugnt!
Lena
Svar från mombasa 2019-07-22 15:15
Aha. Då lärde jag mig något nytt. I morgon blir det early morning open water.
Gunnar
Skönt och behagligt men också eftertänksamt, både bild och text. Såg just på TV (Kunskapskanalen) hur unga schimpanshannar gjorde allt för uppmärksamhet och framgång hos det täcka könet. Utmaningar och uppvisningar ända till dumdristighet har nog sina rötter långt tillbaka är jag rädd........Hälsningar!
Svar från mombasa 2019-07-22 15:17
Haha! Ja det är kanske apan som spökar där. Men så mycket att imponera på ute på fjärden verkade inte finnas.
Ha det gott
Vacker bild, nu längtar man ut i skärgården.. Ja, vattenskotrar är ett elände och borde förbjudas, de är som gjorda för att bryta mot alla sjöfartsregler som finns.. och sunt förnuft är det ju många som saknar.. även bland vuxna!
Hälsn!
Svar från mombasa 2019-07-22 15:19
Sjöräddande vattenskotrar. Ja. Leksaksvattenskotrar. Nej.
Med tanke på hastighet med mera borde det nog vara obligatorisk nautisk kompetens som gäller.
Skärgården är vacker!
Gunnar S