Ett fältsjukhus i juni 1945. del 4

Jag fortsätter bildberättelsen om sjukhuset i Fauske Nordnorge.
    Efter ett par veckor är sjukhuset i full gång. Patienterna strömmar in från omkringliggande fångläger.

Från vissa av lägren kom patienterna med båt.

I allmänhet dock med bil.

Ofta var de mycket medtagna efter resan men "tjaj" gjorde underverk.

Patienter från ryska sjukhuset i väntan på röntgenundersökning.

Undernäring med och utan kombination med tbc, oftas hungerödem och symptom på beri-beri och andra avitaminoser var vanligaste diagnosen.

En natt fick vi in ett 20-tal serbier som skadats vid en bilolycka, en del mycket svårt. (En av serberna var så arg kommunist
att han skällde ryssarna för fascister.)

En bit tvål väckte största förtjusning nästan ännu mer än cigaretter.

Pjotr drömmer i solen om Ukrainas slätter.

För många slutade drömmarna så.

Jag noterar att bildkvaliteten är rätt skiftande. Jag är rätt säker på att man inte hade något mörkrum med sig. Filmerna är säkerligen framkallade och kopierade när expeditionen kom tillbaka till Sverige. I nästa avsnitt blir det lite bilder från de tyska fånglägren. 

Inlagt 2023-01-14 16:19 | Läst 1160 ggr. | Permalink
Skakande reportage, schysst att du visar det och använder originaltexterna.

Bilderna hemifrån Sverige visar ju välnärda välklädda personer som säkert inser att de kommer att möta en helt annorlunda verklighet.

Sen blir det just förfärliga bilder, alltså inte bilderna som jag tycker är välgjorda, utan det de visar. Om det här varit historia och allt blivit bättre så hade det varit illa nog. Nu går ju tankarna till Ukraina och vad som händer där.
Det är bra att repetera vår nära historia! Med bilder från verkligheten då! Tack för bilder och text!
/B
Sakta sitter jag och tittar och bläddrar bilderna fram och tillbaka. Bilderna är vedervärdiga, dvs sanningen är vedervärdig. Det går inte riktigt att värja sig, trots att jag nogsamt bläddrade i genom alla sex volymerna av Världshistorien i bild - Andra världskriget i början av 50-talet. Och vi har inte lärt oss. Hälsningar/ Björn
De här bilderna berör verkligen men jag uppskattar ändå att du visar dem och med din pappas text. Vi har dykt på en del vrak i Norge som har varit sjuktransporter men ändå sänkts av allierade av misstag. Historiken kring dessa vrak finns att ta del av förut det som skepparen på dykbåten berättat om.
Hälsningar Lena