Fler tankar om bra bild.

Vad är en bra bild? Hur upptäcker man en bra bild? Det kan nog uppfattas som en pseudodebatt, som företrädesvis odlas, och omhuldas i fotografsegmentet hängivna fritidsfotografer. Inget ont i det. 
    Men en bild kan svårligen vara bra, eller dålig utan en betraktare. Betraktaren kan naturligtvis inskränka sig till fotografen själv, ibland och i vissa sammanhang utvidgat till den närmaste vän eller familjekretsen. Men redan där har bilden publicerats. En sändare, en mottagare, en (i bästa fall) återkoppling. Ungefär som när man yttrar sig i tal eller skrift, någon finns där som reagerar på det uttryckta, som svarar, återkopplar.
    Är bra bild liktydigt med en bilds kvalitet och vad menas i så fall med kvalitet? Kvalitet syftar väl närmast på den tekniska kvaliteten om man får tro inlägg och tankar i debatten. Men kvalitet kan vara andra saker, hur en bild förmår att bidra till kommunikationen mellan sändare och mottagare. Och med den kvaliteten menar vi kanske främst sånt som form, den berättande delen och i vilket sammanhang bilden dyker upp. En aldrig så bra bild kan bli helt fel i ett omöjligt kontext.

Och idag behöver man nästan räkna in en faktor till i bra-bild-bedömningen: Var och i vilket syfte är bilden publicerad? Här dyker nya parametrar upp som vi har att förhålla oss till. Fortsättning följer, nog...

Inlagt 2023-01-30 19:28 | Läst 790 ggr. | Permalink
den suicidala sanningens
bittra eftersmak, stark bild.

/peter
Svar från mombasa 2023-01-31 13:00
Tack. det var en mycket fin tolkning.
/Gunnar
Det e nog nätet som har hjälpt till att komplicera det hela! Bedömningen av en bild alltså! Och syftet kan vara en intressant fråga! Och då frågan, finns det ett syfte eller?
/B
Svar från mombasa 2023-02-01 13:01
Man kan ha olika syften med olika bilder, och olika publiceringar. :-)
/gunnar s
Frågan om vad som räknas som en "bra" bild har, som du säger, många aspekter. En dokumentär produktbild i en manual är bra om den visar hur produkten skall användas, och en reklambild är bra om den får målgruppen att köpa varan eller tjänsten. Med konstbilder är det litet svårare, men ett intressant exempel är vad som hände med bilden när "The Marlboro Man" dekonstruerades av Richard Prince (https://www.diyphotography.net/photographer-sam-abell-talks-about-cheeky-richard-prince-after-prince-sold-his-photo-for-millions/). Kanske är det mer fruktbart att undersöka hur en bilds betydelse kan uppkomma, som Roland Barthes gjorde i sin "Bildens retorik", än att kategorisera i termer av "bra" respektive "dåligt".
/Sven
Svar från mombasa 2023-02-01 13:20
Ja, bildens syfte eller betydelsen i ett visst sammanhang är helt klart intressantare än etiketten bra eller dålig.
En konsekvens, en konstnärligt syftande bild som man som sändare tycker är bra vars syfte egentligen är att inhösta beröm och gillanden negligeras av mottagarsidan. Är bilden då dålig? Eller vad hände i kommunikationsprocessen?
Många frågor föds.
/Gunnar S