Gäst hos dåtiden

Häromdagen fick jag en Zeiss Ikon Nettar till skänks, helt utan förbehåll. En 517/16 W22954 med Novar 1:4.5 i gott skick med läderväskan i behåll. Sånt här sätter igång många tankar. Med en Nettar drog jag mina första lärdomar om foto, oftast rätt hårdhänta knäppar på näsan om vikten av rätt bländare eller tid. Och en del annat. Learning by doing kan man också säga. Och man kan fråga sig om riktigheten i den pedagogiska tanken att sätta en sån apparat i händerna på en åtta-nioåring. Men så såg den fotografiska verkligheten ut. Det var bara att lära sig. Att förstå. Om än det tog tid…
  En annan tanke dök upp, om det nu blir så att jag laddar den med en rulle film. I vilken miljö, i vilket fotografiets utsnittsvärld hör en sån här apparat hemma? Och det är liksom en del pysselmed såna här apparater, som att starta en tändkulemotor. Det är inte bara att trycka av. Som med en modern digital kamera, eller en numera obsolet Instamatic för den delen.

Jag ser ett landskap, en landsbygd, aningen underexponerat med sina invånare i helfigur gärna lite uppställda,och förväntansfyllda, eller lite besvärade, där den omgivande miljön är mycket viktig, men för den oinvigde oidentifierbar. Bilder i kvadratiskt format som ett olösligt pussel. En sån här kamera når sällan eller aldrig ända in till närbildens avslöjande. Och med närgränsen 1,2 är vi ofast i tryggt avstånd från armlängdens begränsning.
   För visst är det så att allt som syns i en bild och dess utsnitt är berättarkomponenter. Det som skapar berättelsen. 

Inlagt 2023-12-07 19:15 | Läst 590 ggr. | Permalink
Pappa hade en liknande fast 6x4,5 och med Tessarobjektiv.

Jag fick låna den nån gång då han var med. Och sen låna på riktigt tills jag fick egen kamera. Jag gillade, och gillar idén med fällbar kamera där de viktiga komponenterna förvaras väl skyddade och kameran får plats i fickan tills man fäller ut härligheten.

Din ser ju ut som ny! Verkar rätt så modern med sökaren fast monterad.
Svar från mombasa 2023-12-07 22:10
Ja konceptet med ihopfällbarhet är inte nytt. Moderna kompaktkameror som fäller ut sig och in sig är ingen ny tanke och uppfinning.
Min nybekantskap är nog från nånstans på femtiotalet. (Och efer vad jag förstått av den tidigare ägaren och dennes efterkommande var den tidigare ägaren kanske inte en utvald fotograf eller hur man nu ska uttrycka det. Slutaren slöts nog inte så mycket.
Men roligt att få ta hand om.
/Gunnar S
Den är från det tidiga 1950-talet - glanstiden för bälgkameror i 6x6. Det här är vad folk i gemen hade råd till så nära efter kriget.
Objektivet är en trelinsig anastigmat. Väl nedbländad till f:8 kan den ge ett skarpt och fint resultat över hela det stora negativet. Den har alltså potential till riktigt fina bilder, inom ett begränsat område - för den som kan.
Svar från mombasa 2023-12-08 15:36
De tidigaste hade lite rundad topp medans de senare har den här lite kantigare. 55-56 kanske. En intressant sak i femtiotalets fotolandskap är hur många olika tekniska lösningar som så att säga löpte parallellt. Nettar slutar tillverkas 57 och två år senare ligger NikonF på kameraaffärernas diskar. Och en Kodak Brownie tjänstgjorde säkert fortfarande i många hem.
/Gunnar S
syntax 2023-12-08 16:35
Det är en mycket intressant iakttagelse, det där med parallelliteten under 1950-talet!
Västtyska Zeiss tillverkade Contax, som hade sina rötter i det tidiga 1930-talet, fram till 1962 - medan Kamera Werk i öst redan 1952 presenterade en spegelreflex-systemkamera av modernt utförande; som utbytbara sökare, vetenskapliga tillbehör, två motorer, mycket stort objektivprogram - nämligen Praktina. Den hade allt det som uppfattas som Nikon-nyheter - fast sju år tidigare.
Varför var det då Nikon som vann racet? De östtyska kamerorna tvingades av politiska skäl in i en lågprisprofil i väst. Praktina kunde inte mera bära sina höga tillverkningskostnader.
Det är bara att ladda och skjuta! Själv har ja snöat in på Agfas liknande moderller Isolette och har samlat på mig en del sådana. De är trvliga att använda och resultater brukar bli bra. Bombsäkra kameros som ryms bra i en ficka och fungerar utan ström.

Tommy S.
Svar från mombasa 2023-12-08 15:38
Ja, gamla kamerort har sin tjusning. Det är lite meck och pyssel med dem. Strömlösheten är inte dum. Det blir nog en eller annan rulle med den här.
/Gunnar S