Gotland 2. Mest om en fyr.

Att bo i en fyr är lite speciellt. Även om man inte bor i själva fyrtornet utan i den byggnad som är en del av själva fyren. Med en anmärkningsvärt stor trapphall. En stenbyggnad som känns lite malplacerad men byggd i den tidens stil och efter den tidens behov. Vi sover i ett rum som tidigare varit skolsal. Fyrvaktarbarnen skulle ha sin bildning de med.

Trappan upp till själva fyrlanterninen.

Siste fyrmästaren på Stora Karlsö. Därefter automatiserades fyren och fick en annorlunda fyrapparat, sealed beam, som inte fungerade så bra. Numera sitter det en motsvarande 1000W ledlampa i lanterninen. Den lyser tillräckligt.

Stora Karlsö fyr LFl(2) WR 12s 56 m 16M. Två långa blixtar i tolv sekunders intervall. Fyrljuset 56 meter över havsytan. Ljuslängd 16 sjömil (29,6 km)

Inlagt 2022-05-16 19:27 | Läst 463 ggr. | Permalink
Det är nåt speciellt med gamla fyrar, trots att jag är en fulländad landkrabba. Synd bara att så många av dem mer eller mindre förfaller nu för tiden.
Vi övernattade en gång för ca 10 år sedan I en fyr på Hornøya, Norges östligaste punkt. En natt jag knappast aldrig glömmer då vi fick vara med sillgrissleringmärkning.
Ett ställe jag också rekommenderar om du nån gång besöker Finland är Bengtskärs fyr, borde vara nordens högst om jag minns rätt. På Bengtskär utkämpades också ett slag under fortsättningskriget. Under sommaren går det dagliga båtturer till fyren från Hangö, vår sydligaste stad.

https://www.bengtskar.fi/sv/hem/

Tommy S
Svar från mombasa 2022-05-19 11:25
Hej. Javisst är det något alldeles speciellt med fyrar. Och kul att många numera är tillgängliga. Tidigare hade man även turiststödd sillgrisslemärkning på Karlsö men man har slutat med det. Inte bara på grund av pandemi utan mer beroende på att det var rätt bökigt att hålla rätt på turisterna. Bengtskär har jag seglat förbi en gång för längesedan. Vem vet, det kanske blir en tur dit nån gång.
/Gunnar S