Gotland och tankar runt bilder

Det är väl så här Stora Karlsö fyr ska beskrivas. Men klipporna och tusentals sillgrisslor både där och ute på vattnet. Lika många tordmular inte att förglömma. Det vita i vattnet som ser ut som smulad frigolit är fågel.

Asken på Karlsöns högsta punkt beskrevs redan av Linné på hans Gotländska resa. Och den var jättegammal redan då. Fortfarande gott gry i den. Träd har en tendens att bli jättegamla om betingelserna runt i kring är knepiga. Här kan man notera att trivialbilden snabbt svänger över till dokumentär, kanske lite av reportagebild.

Ett annat naturskönt placerat träd i kategorien trivialbild.

Bergsskrabba är en liten blå sak som trivs i torr och karg miljö. Eftersom andra inte gör det. Survival of the fittest. Dokumentär bild.

Våradonis eller Arontorps ros om man är på Öland. Men det är inte vi. Sällsynt är den i alla fall och giftig dessutom. Ett lämpligt kontext vore kanske pedagogisk bild ( som exemplifierar kort skärpedjup).

På fasta Gotland nära Herrvik träffar vi på frun i en familj som åker runt och bor i en hembyggd husbil av större format. Stor nog för en familj med två vuxna och tre barn plus en hund. Man försörjer sig bland annat på mannens fotoinstallationer med olika ljuskällor i mörka landskap, alltså i kategorin konstbild. Inte alls oävet, ja lite inspirerande till och med. Thewoodentraveller.
En i grunden massbild som blir en reportagebild som berättar om någon som sysslar med konstbild.

En bild får sin betydelse av sammanhanget som beskriver hur bilden kan läsas. Därför hoppar bilden lite hur som beroende på sitt för stunden tilldelade kontext. 
Skulle man kunna säga.

Inlagt 2022-05-17 17:08 | Läst 1271 ggr. | Permalink
Fina Karlsöbilder!

På Gotland bor jag med Karlsöarna inom synhåll men har bara varit där några enstaka gånger, gillade inte den personal som var som värsta vicekorpralen, började med att skälla ut besökaren. Hoppas dom beter sig bättre nu.

Bilderna blev bra påminnelse om bästa sidan av besöken.
Svar från mombasa 2022-05-19 11:30
Tackar och bockar! Personalen, ett flertal ungdomar var mycket trevliga och omtänksamma. Ett litet föredrag om ön och fågellivet samt en guidad vandring runt ön ingår i priset för båtresan till Karlsö.
/Gunnar S
Måns H 2022-05-19 16:55
Kul att höra!