Grangärde femtio år sedan

Jag hittar bilder, nästintill bortglömda. En bunt fuktskadade ( det var en takläcka i ett hus jag bodde i för länge sedan). Den här bilden föreställer en entusiastisk lärarkandidat i svenska språket. Han introducerar oss i Dan Andersson, i Stig Sjödin ( och antagligen i en hel massa annat i den svenska parnassen). Han lyckas med konststycket att frakta en klass fjortonåringar med buss från Uppsala till Grangärde socken nånstans "out of nowhere", fast så sa man inte på den tiden, och en därpå följande promenad till Dan Anderssons Luossastugan. Där sjunger han till eget lutackompanjemang.  Jag väntar vid min mila, får man förmoda. Och att han, den entusiastiske lärarkandidaten, lyckades få en hoper fjortonåringar att förstå att det fanns en värld utanför en fjortonårings horisont.

Det här är en oskarp bild. Fuktskadad. Några negativ finns inte längre. Repor och annat får vara kvar. Det hjälper mig att förstå. Rolleiflex i det udda formatet 4x4.

Inlagt 2017-12-21 19:10 | Läst 1320 ggr. | Permalink
Bra bild från en värld som inte längre finns men som jag känner igen så väl. Foto som fyller en funktion, som är viktigt, mycket mycket viktigare än att få många likes eller bli utvald till Nordiska Fotoklubbens årsbok, åtminstone om du frågar mig.. Och därtill en text som också har betydelse. Hälsningar/ Björn T
Svar från mombasa 2017-12-22 10:52
Tack för kommentaren. Ja, mitt synminne av blånande åsar och dimmfukten som den här bilden framkallar sitter perfekt exponerad i minnesbanken.
Fin berättelse och härligt minne, bilden är ju trots sina brister så betydelsefull för dig, hälsn, LO
Svar från mombasa 2017-12-22 10:53
Tack för kommentaren. Jo, man har ju ett bildarkiv i hjärnan också, och då kan de enklaste oskarpaste bilderna fungera som nycklar in i minnet.
Även minnet blir suddigt med åren, men en bild kan ofta hjälpa det på traven, även om också bilden är lite suddig. Många bilder ökar i värde med åren och din bild lyfte texten ett snäpp och samtidigt fick texten mig att se på bilden med andra ögon.
Svar från mombasa 2017-12-22 10:55
Tack för kommentaren. Märkligt är hur sådana här oprecisa bilder kan locka fram alla möjliga minnen. Som till exempel hur en buss doftar.