Huvudet rätt

Den här bilden är tagen 1981. I Rom. Jag minns att jag var rätt nöjd över att jag fick in romarens huvud i hjulhuset på en japansk turistbuss. Antagligen tyckte jag att jag ”fått till det”. Om jag varit lite mer behärskad i framkallningsprocessen...nja då hade det nog varit i kategorien ”strax över normalbild". ( Förutsatt att läsaren förstått bildens antagligen något dunkla undermening. Konnotation som man också kan säga.) Och är då detta en bild med lång eller kort livslängd? För att förstå när bilden är tagen, utifrån det som syns i bilden, finns det få denotationer som indikerar tidpunkt. En Opel i högra hörnet av äldre modell skulle kunna vara en sådan. Men för att placera i tid behövs fler tecken. En fotografisk kunnig skulle kanske, utifrån korn, kontrast sluta sig till tidpunkt. Det här är en relativt neutral bild. Det finns inget privat i den som likt ett släktfoto kan placera fotograferingen i tid.
Det verkar som att för att kunna avgöra lång eller kort livslängd behövs en hel del information i bilden. Den information som ger oss pusselbitarna för att sätta igång en läsning. Och hur blir det då med utpräglat estetiska bilder? Grästrån, gräslök i motljus, kossor och trädsiluetter? Har de bilderna generellt kort eller lång livslängd? Och vad avgör i så fall det? Något att grunna på...

(Nikon F1.  28mm)

Inlagt 2018-10-04 16:11 | Läst 1054 ggr. | Permalink
Tycker att bilden funkar bra. Framför allt gillar jag kvinnan som håller i mikrofonen fram i bussen, och turisterna som fotar sevärdheterna som kvinnan (troligen) informerar om, och som speglas i bussens fönster. Snyggt sv/v också, så som det brukar vara då det gäller analoga sv/v bilder. Kalkfläcken under bussen vid framhjulet hade jag själv dock "klonat" bort i ps, om det vore min bild ;) Men det är ju en småsak.
Hej och tack för titt. Kalkfläcken har undgått mig helt. Tack för skarpsyn!
( Jag ska kolla negativet närmare när jag kommer hem igen.)
Sådär, en kalkfläck borta och några dammkorn också. Och en repa i negativet.
Johan Pihl 2018-10-30 15:24
Ja, nu ser det genast mycket bättre ut ;) Nej, det såg bra ut innan också.