I sommarateljén

Sommarateljén delas av flera. Inte minst ett barnbarn. I morgon ska jag försöka mig på ett porträtt. Lite, lite grann inspirerad av Eugene Smith och the Jazz Loft Project. Långsökt kanske. Återstår att se…Det kommer att innebära att när jag tar gitarren och går ner till grannen kommer jag ha en kamera på andra armen och till en början lite osökt fråga om en bild. En får se hur det går med det. Och upptäckten av ett barnbarn som helt otippat fått smak för bossanovaliknande harmonier och rytmer. Sånt får det att krulla sig i fingertopparna. Det här kan bli nåt!
  Så läser jag PerErik Åströms blogg här på FS och blir fylld av tankar på en annan tid. Nostalgi? Ja, kanske, men också en avstamp för en fortsättning, oklart hur, men känslan som då och då dyker upp, av bilder som man tagit, och bilder som på något sätt betytt nåt.
Man kan med fog fråga sig vad det är för kvaliteter i bild som gäller. Ja inte är det det instrumentella i alla fall.
   Lär återkomma med det.

Sen är det här med klimat. Vi bor där skarven mellan två luftmassor möts ( det här behöver man inte vara en Einstein för att förstå när man ser väderkartorna) Då blir det en hel del händelse där värmeenergi övergår till rörelseenergi. Just i den här bilden kommer ett  intensivt åskväder med stora hagel i ryggen och ett åskväder med rätt spektakulära blixt och dunder-inslag inträffa. Och vi kommer att vara  precis mittemellan. Spännande men lite svårförklarligt för ett ängsligt barnbarn. 

Inlagt 2023-08-01 22:29 | Läst 381 ggr. | Permalink
Jazz Loft Projekt, intressant bok! Vad gäller klimat/väder, så e nå'n grads uppvärmning i en liten luftmassa inga problem men är det i jättestora luftmassor så väntar nog stora problem! :)
/B
Svar från mombasa 2023-08-02 20:20
Javisst är Eugenes bilder intressanta, och en bok som tål att bläddras i många gånger. Inte sällan dessutom inspirerande. Fotolusten ökar.
Att skilja på väder och klimat är en sak i sig. Att klimat är genomsnittet av vädret under en viss period. Gårdagens väderhimmel var om inte annat ett skolboksexempel på hur det storskaliga vädret kan förstås genom ett litet av naturen iscensatt ”experiment”.
/Gunnar S
Vacker interiör, härligt med ett hörn och fönster ut åt två håll! Hälsningar/ Björn
Svar från mombasa 2023-08-03 10:08
Det är ett mycket ljust och trivsamt rum som har ytterligare en fönstervägg. När solen passerat tvåslaget och gått runt hörnet uppstår det hett eftertraktade diffuserade ateljéljuset.
/Gunnar S
Vilket mysig ateljehörna och prylarna får det att klia i fingrarna. Men det var så länge sedan jag gjorde något att med papper och penna...Ibland får jag för mej att jag ska testa något, för det mest basala redskapen finns i ett skåp, men jag har inte kommit så långt ännu.
Hälsningar Lena
Svar från mombasa 2023-08-05 08:43
En regnig dag. I stället för städning. Undvika ett besök i en köplada. Istället för att titta på en serie… och så vidare. Men tröskeln kan vara hög. Lycka till!
/GUnnar S