Januari i skärgårn och en intressant tv-serie.

Den här veckan ute i skärgården blev delvis vigd till det analoga. Ur arsenalen plockade jag fram en Minox 35 och en rulle Tri-X. Minox var ett lite kul koncept med små kameror som gick ner i fickan och var alltid tillhands. I viss mån en föregångare till den digitala tidens många små praktiska kompaktkameror, de som senare skulle utkonkurreras av mobiltelefonerna. Jag har inte använt den här kameran som är ett arvegods från pappan, den habile fyrtiotalsfotografen så mycket, det ska bli intressant att se vad den kan leverera.
Annars då? Havsörn, alfågel, som redan börjat sjunga, mycket knipa och vigg och de ljust aprikosfärgade storskrakhannarna. Rätt mycket folk ute på ön. Det lyser i var och varannan stuga. Inte bara så där att det ska se ut som nån är hemma-belysning. Folkmängden märks om inte annat så vid färjan över.

(Svartlögafjärden sydvart. En liten efexkonvertering till låtsas-Plus X.)

I kvällen tittade vi på en serie på YouTube om ungdomsrevolten 1949 till 2020   Klart sevärd om än lite hackigt klippt, men så ska det väl vara. Frans-tysk produktion. Engelska subtitles. Som sagt kan rekommenderas.

Inlagt 2021-01-04 21:26 | Läst 631 ggr. | Permalink
Minox 35 var en härlig kamera! De flesta trodde den var en leksak när man tog fram den i all sin plastiga blygsamhet, men som din bild visar var det bett i den gluggen! Och den gick ner i nästan vilken ficka som helst, så den kunde vara med överallt.

Med fingerfärdighet och träning kunde man t o m exponeringskompensera med en fingertopp delvis framför mätarfönstret ("halvmånen" intill frontlinsen), som man då skuggade så man fick lite extra exponering (som man såg på tidsvisningen i sökarfönstret). Gick mycket fortare än att fippla med ISO-vredet... Men det kan inte vara lätt att få batterier till den nu; det var ett stort kvicksilverbatteri.
Bilden påminner om en del låtar som Berghagen har skrivit om havet. Så skivomslag passar den till. Visst är det havet som ger så mycket livskraft till så många. Längtan blir stor när jag ser bilden. Tror inte jag kommer till havet i år i heller men kanske kanske..
Hälsningar
Gu-Inger
Hej, jag har plåtat med den men fastnade för den lika diminutiva Olympus XA som jag absolut tyckte var bättre, men det var kul o bra kameror bägge.
Fin skärgårdsbild! Minoxkameran är väl inte den optiskt bästa om man ska vara krasst teknisk i sin bedömning. Jag har tre stycken och ingen av dom kommer upp till Olympus XA:s nivå, mer än vid nedbländning. Har haft en sån också. Fast ingen av de två går dock att jämföra med Contax T-serie, som är kungen i klassen. Kostar därefter också.