Last Night in Sweden, ett politiskt fotografi.

Bokförlaget Max Ström gav för snart sex år sedan ut boken Last Night in Sweden med bilder från en vecka Sverige. Förord och inledning av Henrik Berggren. Bakgrunden var väl ett uttalande av Donald Trump, See what´s happening i Sweden last night. Och sanningen var väl att just den kvällen hände inget särskilt annat än livet som har sin gång ( och en delfinal i Mello).
   Det är mycket bra bilder i boken, tidstypiska och naturligt nog daterade. Det är långt ifrån de privata bilderna som kliver ut i publiceringens strålkastarljus. Mer  ett dokumentärt  foto med namn som Paul Hansen, Anette Nantell, Roger Turesson, Jeppe Wikström bakom kamerorna för att nämna några. Tillit är ett ord och begrepp som ligger som en klangbotten i både ord som i bild.
Om man vill ha tekniska synpunkter på fotografiet är det kanske att digitalt färgfoto i den här publikationen så tydligt visar att så är det nu. Det finns inga referenser till en tidigare analog bildvärld. Nu ska det sägas att det är inte det första exemplet på att så är det nu. Men det syns. Inte minst genom nattliga bilder där ett högt iso krävs, något som tidigare var om inte en omöjlighet men som satte sina spår. Och det är också ett tydligt, månne daterat berättarspråk.

Politiskt foto? Politisk fotobok? Ja på bägge. (Jorå, och det finns en politisk gliring nånstans i bokens text.)

Bild: Sverige i juli 2023. Fuji Xpro2 23mm

Inlagt 2023-11-16 20:35 | Läst 469 ggr. | Permalink
Hittade detta klipp från 2016:

"Men strax före 23 på kvällen, svensk tid, bekräftade Trump själv på Twitter att han syftade på ett inslag i programmet ”Tucker Carson Tonight” på konservativa Fox News, Trumps favoritkanal. Där sändes på fredagskvällen en intervju med filmaren Ami Horowitz, som gjort ett reportage om vad det det svenska flyktingmottagandet lett till. Horowitz har pratat med en journalist och två poliser. Mot en fond av dramatisk musik berättar de om sociala problem, konflikter och ökande brottslighet som påstås ha följt i flyktingmottagandets spår. l slutet av inslaget säger Ami Horowitz att ”det inte var länge sedan som den första islamistiska terrorattacken inträffade i landet”. Han avser sannolikt Taimour Abdulwahabs självmordsdåd i centrala Stockholm. Det inträffade den 11 december 2010, alltså för över sex år sedan"

Carl Bildt undrade "vad karln rökt". Och övriga svenskar instämde. Det var då det, nu inträffar det Trump sa då hela tiden.