Nordnorge 1945 del 5

Det fanns flera tyska fångläger placerade i Nordnorge i huvudsak byggda för att hantera ryska krigsfångar. Varför de hamnade där, vilken logistik som låg bakom framgår inte av den här berättelsen. Många fångar hade suttit internerade ganska länge, ett år eller mer och det var alltså från de här lägren utspridda i den norska fjällterrrängen patienterna hämtades upp.

Typiskt läger. I barackerna - av svenskt fabrikat!- låg två man hylliknande lavar i två våningar utefter varje långsida. Ingen avdelning mellan varje man fanns men man räknade högst 50 cm. Höjden mellan lavarna 50-60 cm. På detta sätt inrymdes c:a 80 personer i varje barack.

Runt lägret taggtråd och nu tomma kulsprutetorn.

En annan typ av barack.

Tusentals och åter tusentals fångar mötte döden i fångenskapen genom hunger och umbäranden eller blevo skjutna eller på annat sätt avrättade.

På många ställen hade exkrigsfångarna rest monument över sina döda, oftast mycket pampiga fastän materialet endast ar trä och betong.

I denna grav vila 800 serber.

Och all denna väntan. 
Veckorna går och det blir midsommartid. Och även i eländet firar man det lite grann. I början av juli börjar de första patienterna och före detta krigsfångarna  vara i såpass skick att de kan återvända hem till Sovjet. Det får bli nästa och det samtidigt det avslutande inlägget i den här bloggserien.

Inlagt 2023-01-15 17:49 | Läst 1158 ggr. | Permalink
Det har varit intressant att ta del av detta bildmaterial!
Man kan fundera vad som hände dessa ryska krigsfångar? Om dom kom ur askan i elden när dom kom hem till Sovjet. Hamnade dom i nya läger? Blev dom skjutna? Enligt Stalins sätt att se på saken, var att ge sig fången samma sak som att desertera. Han skonade inte ens sin egen son (som var flygare, och blev tillfångatagen).
Svar från mombasa 2023-01-17 11:03
Tack. Det är ett hyfsat stort bildmaterial, mycket av dagbokskaraktär och en hel del upprepningar.
Vad gäller de ryska krigsfångarna: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/interpellation/utlamningen-av-ryska-krigsfangar_GP1012. Det är inte osannolikt att en del ryska fångar i Norge gick liknande öden till mötes. De bilder som kommer i nästa avsnitt ger inte direkt den bilden men pappans berättelse slutar där.
( Stalins äldste son, Jakov Dzhugashvili som var artilleriofficer blev tillfångatagen och internerad. Pappa Stalin gick inte med på en utväxling; en löjtnant Jakov mot den tyska fältmarsalken Paulus var dåligt betalt. Den yngste Stalinsonen gjorde karriär i flygvapnet, fängslades efter Stalins död, frigavs 1960 och dog därefter i kronisk alkoholism.)
/Gs
Ja, och sånt här lever vidare på många ställen i världen.
Beträffande ryssarna är det mest tragiska det som hände dem efter återkomsten till hemlandet, precis om Peter H skriver: de hamnade på nytt i något Gulagläger.

Många ryska krigsfångar i Finland skickades ut att jobba på jordbruk, där de hade det bra. Också i min hemkommun berättas om ryska krigsfångar, som blev som en del av byarnas vardag.
- hawk
Svar från mombasa 2023-01-17 10:52
Hej.
Ja det är nog sannolikt att många som klarade livet genom krig och fångenskap hamnade i arbetsläger i Sibirien, men en del gled in i samhället både i Sverige, Norge och Finland som du skriver.
/Gunnar S
Bra bilder och text, men visar ju det som var förfärligt och ohyggligt och det finns ju samma nu.

Jag har en yrkesskada, är byggintresserad och kollade på de halvrunda barackerna. De kallades "svenskegammer". Idén kommer från engelska Nissen huts av korrugerad plåt. De här var av nåt träbaserat material, "finér" på norska. Plywood eller masonit, jag vet inte.
Svar från mombasa 2023-01-17 10:55
Hej och tack. jag minns en liknande barack från någonstans i barndomen. Jag tror att det var "masonite" för nog var det ett sånt där framtidsmaterial som dessutom var böjligt åt alla håll, eller?
/Gunnar S
Tack igen för intressant läsning.

Tommy S.
Svar från mombasa 2023-01-17 10:56
Tack! Det kommer ett inlägg till, men måste göra ett annat litet jobb först.
/Gunnar S
Mycket värdefull bloggserie! Som jag redan nämnt tidigare bläddrade jag omsorgsfullt igenom sex volymer Andra världskriget i bild i början av 50-talet och jag är helt säker på att det är grunden för min syn på politik och världen i stort. Det borde vara obligatoriskt att innan man går ut nian skall alla elever med lärares stöd och närvaro ha bläddrat igenom ett häfte med bilder från andra världskriget. Det är lätt att räkna upp ett antal företeelser som idag anses viktigare men som får sina rätta proportioner efter en genomgång av andra världskriget , hälsningar/ Björn
Svar från mombasa 2023-01-17 11:01
Hej och tack. Håller med om skolans uppgift i detta och det görs nog också om än i vissa fall fragmentariskt. Bild tillsammans med ögonvittnestext är en bra kombination för historieundervisning.
/Gunnar S
Det här hör till det mest intressanta bildmaterial jag någonsin tagit del av här på FS och jag är förvånad över att fler inte läser och kommenterar detta. I synnerhet med de konflikter som pågår idag, inte all så långt bort från oss dessutom. Vi har rest en hel del i Nordnorge och då ser man spåren bl a på kyrkogårdarna. Minns särskilt en liten i Kirkenes.
Hälsningar Lena
Svar från mombasa 2023-01-17 11:08
Hej och tack. Ja visst fins det bäring på det som sker i dag när vi har ett faktiskt krig i Europa igen. I dag får man nog hålla ögonen öppna för att se lämningar av kriget på det sättet som du gjort. Jag har inte varit i Kirkenes men står på attgöra-listan.
(Om läsaktiviteten på FS i dag kan man nog fundera lite över, att den har sjunkit är nog odiskutabelt men varför tål att funderas över.)
/Gunnar S
Intressant och nödvändigt att se hur det gick till för inte så länge sedan.
Här är ju spillrorna efter WWII och man trodde att detta inte skulle återupprepas då det faktiskt gjordes många bra arrangemang och organisationer för att säkra fred och samarbete då.
Men ack vad vi bedrog oss. Alltför många är framme och knackar på fundamenten på våra f.d. hoppingivande fredsorganisationer.
En startbok för förståelsen av ursprunget till och mekanismerna bakom alla dessa gruvligheter är Spanska Inbördeskriget av Antony Beevor.
Keep calm and carry on.
Svar från mombasa 2023-01-17 21:56
Hej och tack. Ja det är inte så länge sedan, och det upprepar sig i Europa. Balkan och nu Ukraina. Det är som att saker inte får försvinna under horisonten innan det är dags för nåt nytt.
/gunnar S