Nygammalt.

”Snap Distance Priority mode” är en funktion i den nya streetkameran Ricoh GR IIIx Urban Edition. På beskrivningen låter det som den uråldriga metoden att ställa bländare med önskat skärpeplan och skärpedjup med hjälp av objektivets hyperfokalskala, fast här är det nog frågan om ett slags elektroniskt lås på nåt sätt. En annan metod är som visas på bifogade bild. Fungerar rätt bra.

Inlagt 2022-03-16 17:21 | Läst 725 ggr. | Permalink
Jag kör också med tejp! Då på ett annat objektiv, en shiftoptik som funkar bäst på f/11.
Jag gillar fritänkare! :)
/B
Wolfgang 2022-03-17 11:15
Men ändå gillar Du Dogma, :-)
Det du beskriver går att göra redan med de befintliga modellerna/mjukvaruversionerna (vanliga GR IIIx kommer få funktionen också, oklart hur det är med GR III). De har en fokusskala på skärmen redan som det är. Exakt hur det här tillförda "DOF"-funktionen fungerar är jag inte helt säker på. En poäng skulle vara om den fungerar ihop med det som heter full press snap. Har man det aktiverat så kan man köra med autofokus som vanligt, men om man trycker ned avtryckaren snabbt så tar kameran alltid bilden på ett förinställt avstånd. Dock använder den då alltid redan inställd bländare. Därmed skulle det vara en poäng om man kan få den att i det läget även ställa sig på en bländare som inte nödvändigtvis är den man för stunden använder ihop med autofokusen.
Svar från mombasa 2022-03-17 17:12
Hej. Ja visst går det men poängen är egentligen att det har gått bra väldigt länge. Det är bara att utnyttja hyperfokalskalan. Men den vinnande poängen med moderna digitalkameror är i så fall auto-ISO. Manuellt inställt bländare och tid, avstängd autofokus men livrem i form av att kameran väljer lämplig ljuskänslighet, that´s it. Sen kan man ta en funderare på i vilka situationer den här metodiken är användbar, eller var kanske man ska säga.
Ha det gott
/Gunnar S