Poängen med mobiltelefonfoto.

Fredag. Efter morgonbestyren händer det. Kranen till diskbänksblandaren går av. Vad gör man? Ringer rörmokaren, inget svar, lämnar ett meddelande, överväger att åka in till Norrtälje och köpa en ny blandare samtidigt som rösten i bakhuvudet säger ”du skall icke peta med VVS, elektricitet, bilbromsar” och några grejer till. Röris ringer vid lunchtid och ger ett lite granna svävande löfte  att ”om jag hinner tittar jag förbi efter tre annars nästa vecka ”. Och sen kommer just den där grejen ”du kan väl skicka några bilder på kranen”. Och det slår mig hur naturligt vi numer kommunicerar med bilder på ett sätt som knappt ens var möjligt för bara femton år sedan, åtminstone inte i var mans verktygslåda. Så fungerar mobilkameran i min och säkert många andras världar. Och en annan grej, mobilkameran som ersättning för den lilla fickspegeln i damernas handväska. Som dessutom visar en rättvänd bild av anletet. Tekniksprång att reflektera över. (Lägg märke till fotografen i blandarens spegelbild.)
    Bortsett från en del snabbt improviserade och ändrade logistikrutiner i köket blev det också en inställd Stockholmsutflykt (eller heter det inflykt?) så nåt vernissagebesök på Fyra fotografer i Gamla Stan blev det inte. Och en del andra inplanerade grejer. Snopet är bara förnamnet. Det är mycket plan B i livet.
   Annars går våren långsamt fram här ute på ön. Men alfåglarna ligger  ute på fjärden och är inte just alfågelsången Skärgårdsvårens alldeles egna Soundtrack så säg.

Inlagt 2022-03-18 18:16 | Läst 1198 ggr. | Permalink
Hur gick det? Kranen i köket här ser ungefär likadan ut men är ännu hel.

Det heter utflykt. Där man är är också centrum för det observerbara universum.
Svar från mombasa 2022-03-19 08:15
Rörmannen kommer på tisdag lät han meddela lite senare via sms. Det är tydligen ett känt problem med denna modellen av kran. Och jo det är nog så med utflykt (även om man ofta åker in till Stockholm, åtminstone härifrån sett.)
/Gunnar S
Bra skriven bloggtext till mobilbilden och det intressanta ämnet. Gunnar!

Men din devis ”mixtra inte med VVS, el…osv” måste väl inte slaviskt följas…? Jag hade nog gett mig på blandaren själv…kanske för att jag väl hyser den största misstro mot hantverkare i allmänhet - högst 2 av 10 är bra, är min erfarenhet…

…dom lovar och lovar…få är så rakryggade att dom kan säga ja eller nej tidigt och inte ta på sig mer än man hinner eller klarar.

Hoppas din röris tillhör den bra kategorin!
/B
Svar från mombasa 2022-03-19 08:20
Jag är nog rätt bestämd över var gränsen går för det jag ska göra :-) De hantverkare jag har anlitat här har jag det störst förtroende för. Det blir lite som man känner varann. Ses ibland i handelsboden med ett litet Tjena, läget?
/Gunnar S
Mobilkameran är den nya universalkameran!
Ursäkta mig Contax, Leica, Canon, Nikon mfl! ;)
/B
Svar från mombasa 2022-03-19 08:22
Men ett steg bakåt. Genomsiktsökare är och förblir förlängningen av ögat.
/Gunnar S
Benganbus 2022-03-19 09:35
Helt klart, tack för påpekande Gunnar! Det e lätt att gå vilse i de illusoriskt moderna! :)
/B
Mobilkameran som kommunikativt verktyg med (även) bilden som vehikel.
Osökt kommer jag att tänka på ordspråket: En bild säger mer än tusen ord.
Bilden är alltså viktig ur många avseenden. Sen spelar verktyget inte så stor roll.
//GöranR
Svar från mombasa 2022-03-19 12:08
Jo det är så sant, men samtidigt är vissa verktyg bättre än andra, en evighetslång diskussion som gärna får vårdas och omhuldas.
/Gunnar S
gorred 2022-03-19 20:19
Fast "bättre" är ju ett väldigt relativt begrepp. Säg att du skulle skicka en bild och tar fram din analoga kamera. Du tar bilden och hoppas att det inte var bild #3 av 24 (eller 36), tar ut filmen, framkallar den och kopierar över bilden på papper som du sedan skannar in i datorn innan du kan skicka den till rörisen. Till och med med en digital kamera blir det bökigt, du måste göra en fil av bilden (kanske till och med dra den ett varv i Lr och Ps?>)... Med telefonen tar du bilden och lägger den till meddelandet som baserar sig på telefonnumret, i befintlig konversation. Och då blir kommunikationen det viktiga, inte bilden som sådan (som skulle vara fallet både med din analoga och digitala kamera). Och då finns inte något bättre verktyg för det man vill göra. Eller?
//GöranR
Svar från mombasa 2022-03-19 22:21
Du har så rätt, så rätt. Men samtidigt i bildvärlden, bild som kommunikation får olika betydelser. En bild kan nu tack vare tekniken vara samma som en uttalad mening. Bild blir samma som det talade eller skrivna ordet. Språket får flera samtidiga dialekter. Men om man nu vill specifikt kommunicera med bild, därför att bild i sig är ett språk som har sina egna värden och är ett eget unikt språk, var hamnar man då? Jag tror att tekniken gör att det språkliga utrymmet växer. Det handlar egentligen inte om val av kameror eller teknik. Bildspråket har så att säga fått fler möjligheter.En bild är en bild sa vi tidigare men det är kanske dags att skilja på bild och bild. Det här är en intressant och spännande utvikning i bildkommunikationsdiskussionen.
Ha de gott
/Gunnar S
gorred 2022-03-20 22:58
En spännande bildkommunikationsdiskussion, helt riktigt! We'll be back!
//GöranR