Skärgårdstur

Det brukar bli en tur ut till ytterskärgårdarna varje år. Numer oftast som gastar på goda vänners båtar. Ibland räcker inte vinden till så långt, men det är trevligt ändå. Här har vi kommit till Rammskär innanför Söderarm.

Vi seglar med Primrose, en Reimersritad  kustkryssare byggd 1938 i mestadels mahogny. Ett trivsamt flytetyg från fordom. Och lite aftonbestyr med matlagning och annat gastronomiskt pyssel.
Kvällen kommer med en rätt magnifik solnedgång. Ett sånt här fenomen, vad det nu kan vara vet jag inte om jag sett förut. Det verkar som om det är något bortanför horisonten som skuggar solen. Nån som vet.
Hur som helst sjunger sälarna hela natten och långt in på morgonen.

Med morgonen kommer algerna. Sol och varmt då blommar algerna. Och de är snabbare igång nu än för ett antal år sedan. Människans inhopp i kväve och fosforcirkulationen. Gamla och nya synder kan man säga. Undrar om vi får höra uppgifter om att algerna i Östersjön minskar och vårt innanhav är på bättringsvägen under vår livstid? Hoppas barnbarnen i alla fall kan få bada med sina barn i ett renare hav.  

Inlagt 2019-07-26 15:00 | Läst 2694 ggr. | Permalink
Jag vet inte hur/varför detta väderfenomen uppkommer, magiskt är det i varje fall. Jag äger en högst uppskattad och godmodig gammal flygel men en riktig fin träbåt skulle inte sitta helt fel. Det handlar ju om längtan bort eller hem! Gunnar, trevlig text o fina bilder. Allt gott!
/Thomas
Svar från mombasa 2019-07-27 14:08
Hej och tack för titten! Jovisst en fin gammal träbåt är inte helt fel, även om de kräver en hel del kontinuerligt arbete och planering för att vara i skick. Segelbåten, frihetens instrument som Sven Barthel skrev.
Ha det gott
Härliga skärgårdsbilder! Man blir sugen på havsluft! ska ta mig ut framöver, bara värmeböljan ger med sig.. det blir lätt för mycket sol där ute.. fotade också en ovanligt rödskimrande kvällshimmel här för ett par dagar sedan men jag såg inte de där mörka strimmorna.. Ja, algblomningen har nog inte minskat under min livstid i alla fall.. men även 'Falstaff Fakir' (Axel Wallengren) lär ha skaldat redan 1894 om att "vattnet är ett farligt gift som omger Visby stift".. och tros väl redan då ha menat giftiga blommande alger på havet utanför Gotland.. kanske?
Hälsn!
Svar från mombasa 2019-07-27 14:10
Hej och tack för titten. Det är väldigt fint därute nu, inte som förra året när allt var sönderbränt. Blomningen är riktigt riklig. Vore det inte för algproblemet skulle allt vara riktigt njutbart. Ja, lite mer vind kanske som svalkar och driver framåt.
Ha det gott
Vackert! Skärgården är för mig näst intill okänt område, inlandsbo som jag alltid varit men otvivelaktigt vacker, hälsningar/ Björn T
Svar från mombasa 2019-07-27 14:14
Hej. Jo nog är det grannt i skärgården. Tjugofemtusen öar och skär bara i Stockholms skärgård. Sen fortsättningen över till Åland och Skärgårdshavet öster om är något fullkomligt unikt som naturtyp. Nu finns en ny båtlinje här ute där man kan åka från Arholma i norr ända ner till Nynäshamn med ett antal stopp vid olika bryggor och öar.
Ha det gott
Som uppvuxen runt vattnet och sjö snubbe som man är. Otroligt fina bilder, känner igen mig i allihop här :)
Svar från mombasa 2019-07-29 20:30
Hej
Vad roligt att bilderna uppskattas och att det finns igenkänning. Stockholms skärgård är något alldeles extra.