Skeppskonterfej

I mitt ateljéfönster har jag en gammal skeppsmodell. Barkskeppet Ada av Länna. Frågan är dock om det seglat någon Ada från Länna i verkligheten. Jag är ändå glad över att ha den här lilla båten i fönstret, den har många tecken på att vara lite handaslöjdad om man så säger. Den som gjort den har nog heller inte utgått från en ritning utan snarare lite från sitt komihåg.

(Lägg märke till dammet i riggen. Det är inte julstädad ännu.)

En annan bild, som stått undanställd, ett arvegods, en akvarell-gouache föreställande barkskeppet Bohus, en av Transatlantics fyra seglande skepp i början på förra seklet. Bohus, Gullmarn, fullriggarna Viking och GD Kennedy (som gick som skolskepp) och numera ligger vid Skeppsholmen i Stockholm under namnet Af Chapman.
   Den här tavlan är målad av AV Gregory, en i Melbourne boende målare som drygade ut kassan med att måla skeppsporträtt på beställning.
   Bilden på Bohus är lite speciell eftersom hon inte är "all dressed up" som är det vanliga i skeppsmåleri, nej  här visas snarare en situation, sannolikt upplevd av beställaren, när hon med kraftigt revat ställ länsar undan nånstans i Roaring Forties. Den seglatsen finns beskriven i text, Joel Jenell: Vågsvalp och böljesång, en av dessa många biografiska böcker som getts ut om allt möjligt, ofta med en detaljupplösning som är av en annan värld. Sjökaptenen Joel Jenells bok är milt sagt tryfferad med salta ord och uttryck. Det är morfar som är förste styrman på den här resan, på vetetraden från Liverpool till Australien och tillbaks igen över Kap Horn. 
 

Det här är inte en fotografiskt exakt återgivning, bortsett från alla skeppets detaljer, till och med hajfenan finns med, som man av tradition fäste framme på peket efter en lyckad hajfångst på frivakten. Alla skot och brassar går som de ska. En fyrställig signal i mesanmasten finns också med, lägg märke till det andra skeppet vid horisonten i vänstra hörnet av bilden. Nån kommunikation pågår och det här är uppenbarligen ett upplevt minne som tolkas av konstnären. Men med hav, vågor, väder och himmel, där jobbar Gregory fritt med hela sin palett.
  Och nu ska målningen upp har jag tänkt, dock med rengjort glas och ny passepartout och bakstycke i syrafritt. Det är hon värd, Bohus. 

Inlagt 2023-12-18 16:50 | Läst 680 ggr. | Permalink
Kul ---- närmast fascinerande --- att läsa och fint att på titta!

Modellen du har på fönsterbrädan ser fin ut tycker jag, tackel och tåg har satts på plats med kunskap och omsorg. Du kan väl ta en bild på modellen då den är julstädad, med studioljus och dito bakgrund vid nåt tillfälle, och visa oss!
Svar från mombasa 2023-12-18 22:05
Det var roligt att få bidra med lite fascination.
Jag plåtade modellen där den står med ett glåmigt vinterljus från fönstret och en reflexskärm som bara nödtorftigt klarar av att skicka tillbaka nåt av ljuset. Men en städad studioversion ska det nog bli i mellandagarna kanske…
Allt gott
/Gunnar S
Intressant läsning, med en bra skriven och beskrivande text! Läsningen går långsamt då av förklarliga skäl! :)
Jag måste fundera på vad jag läser! Tack för det!
/B
Svar från mombasa 2023-12-19 14:44
Tack och bock för det!
/Gunnar S
Svar från mombasa 2023-12-19 22:25
Jag förstår också att jag drog till med en del seglartermer i alltihopa. Ursäkt för det:-)