Tour de France. Marknad i Saint Maur vill jag inte missa.

Inget besök i Saint Maur, en förstad till Paris utan en sväng på den lokala marknaden. Jag har nu ett intresse eller kanske snarare böjelse för franska matmarknader. Här säljs alla de ingredienser som kan behövas i ett franskt kök. Fisk, skaldjur, kött, fågel, ostar, korvar, patéer, bröd, grönsaker, delikatesser. Man ropar, skrattar, frågar, småpratar om ditt och datt, ackorderar, ja det är ett liv och ett kiv. Det är färg och form och nånslags livslycka mitt i alltihopa. Det är som en hyllning till det goda livet.

I fiskstånden hittar man allt som kan tänkas simma, krypa eller bara sitta still utmed Frankrikes kuster.

Hos kötthandlarna hittar man allt från spektakulära patéer och charkuterier från både det ena och det andra hörnet av Frankrike till styckningsdetaljer som man inte visste att de fanns.

 Också ostarna att hålla reda på. En chèvre från Dordogne till exempel kan fås i minst fyra stadier av mognad.

Nu ska man så klart inte romantisera det här för mycket. det är säkert ett hårt jobb som fordrar en hel del kunskaper om varorna och logistiken däromkring. Men kvaliteten är genomgående hög vet vi genom vår lokale vän som handlar här varje onsdag och lördag.

Nu är vi ju inte så svåra på kött så halvvegetarianer vi är. Men det är intressant att se handlaget och nån slags respekt inför råvarorna som bjuds ut.

Så får man väl runda av med en färgbild också. Bon apetit!

Inlagt 2018-10-30 22:53 | Läst 2842 ggr. | Permalink
Det förstår jag så är det alltid när man kommer till nya platser.
Annorlunda än vi har det här. Miljönämnden hade inte gillar allt.
Hälsningar
Gun-Inger
Marknaden i Saint Maur är ett stående inslag varje gång jag kommer till Paris, men jag gillar Hötorgshallen i Stockholm och Feskekörka i Göteborg också.
Huruvida de franska livsmedelsbestämmelserna är väldigt myket annorlunda än de svenska vet jag inget om. Att man släpper igenom en eller annan opastöriserad ost är dock helt klart.
Det är kul med mat. Och gärna enkelt.
Ha det gott!