Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Att försvinna in i Prerafaeliternas suggestiva värld och sen en stund bland svartvita profiler.

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Häromdagen var jag på Kulturhuset och fick i mig lite kultur. Idag var det dax att "kulturdroga" sig lite till, men den här gången ställde jag in kompassen mot Strömmen och Nationalmuseum för att där titta på utställningarna "Prerafaeliterna" och Hans Hammarskiölds "Profiler". Det var nästan lite vår i luften i Stockholm idag. Solsken och ett antal plusgrader var utmärkt för en promenad genom stan ner till city.

 

Prerafaeliterna.

William Holman Hunt Syndabocken © National Museums Liverpool.

Frank Cadogan Cowper, Fåfänga © Royal Academy of Arts

Prerafaeliterna (P.R.B.-The Pre-Raphaelite Brotherhood) var en engelsk konstnärsgrupp som bildades i mitten av 1800-talet. De förenades genom sitt intresse för den konst som skapats före den italienska 1500-talsmålaren Rafael och där av namnet pre-rafael. Deras inspirationskälla var medeltidens och ungrenässansens konst med sin klara färgskala och tydliga konturer. Personerna i deras bilder, ofta kvinnor, uttrycker djupa känslolägen som längtan, passion eller sorg. De mest kända och aktiva medlemmarna i gruppen var Dante Gabriel Rossetti, John Everett Millais och William Holman Hunt.

Kate Bunce, Melody © Birmingham Museums and Art Gallery.

Edward Burne-Jones, Love among the ruins. © Tate Britain.

Prerafaeliternas bildvärld är högst levande än idag och man ser ständigt bildreferenser inom film (Sagan om ringen, Sleepy Hollow tex) men också inom mode och reklam. På utställningen finns också ett par fotografier av den brittiske fotografen Tom Hunter som har gjort moderna variationer på prerafaeliternas bilder med motiv hämtade från dagens London.

En del tycker att det här är kitch-konst, och det är det kanske. Men jag är lite såld på sån konst och gillade därför det mesta. Dom flesta var också väldigt skickliga hantverkare och det blir jag också såld på.

Utställningen innehåller ca tvåhundra suggestiva verk: målningar, samtida och nutida fotografier, textilier, glasmålningar med mera från vad man kan kalla en guldålder i engelsk konst.

Utställningen pågår till den 24 maj 2009.

Även fast det var en vanlig vardag så var det knökfullt med folk i salarna.

Ute i stora samlingshallen var det lite lugnnare.

 

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Hans Hammarskiöld. Profiler.

Efter ca två timmar när jag var färdig med Prerafaeliterna var det rätt fint att avsluta med Hans Hammarskiölds utställning Profiler.

Hans Hammarskiöld, född 1925, är ett av de största namnen i svensk fotohistoria (Tio Foto) och även internationellt mycket välkänd. Han har iklätt sig flera skiftande fotografroller och verkat inom de flesta genrer.

Foto © Hans Hammarskiöld, Carl Milles (1875-1955).

På den här utställningen visas hans stora känsla för porträttfotografi, och hans bilder på kungligheter och kulturpersonligheter vittnar om en stor mångsidighet, men också om skilda konstnärliga uttryck och hans stora experimentlusta.

Foto © Hans Hammarskiöld, Olof Lagercrantz (1911-2002).

Några av Hans Hammarskiölds gamla verktyg.

Häftig glasbit på hans gamla M-Leica.

Utställningen visas i Gravyrgalleriet på entréplanet och pågår till den 30 augusti.

 

I dag blev det nästan bara andras bilder.

/Bernt

 

Inlagt 2009-03-06 01:53 | Läst 15393 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hojaligen så avundsjuk jag blir på allt kulturellt utbud ni har där nere i huvudstan. Här har vi kulturens hus där det lilla som finns är samlat och det går man igenom på några minuter.
/aw .)
Andras bilder kan väl duga i ett sådant här syfte, men de du tagit själv... Är det inte fotoförbud på sådana ställen... ;-)
Svar från kreatören 2009-03-06 12:28
Det är tillåtet att fotografera i samlingarna (de permanenta basutställningarna) för personligt bruk. Det är dock inte tillåtet att använda blixt och stativ.
På specialutställningar är det nästan alltid fotoförbud. Men det är ju VÅRT museum så jag mår inte speciellt dåligt av mina smygtagna bilder.
För övrigt anser jag att det borde vara gratis att gå in också.
Verkar som vi har samma intressen...
Vid mitt stockholmsbesök träffades ju vi med de andra retro-herrarna (jodå, en dam också) över kaffekopparna och Leicorna på Puck.
Sedan klev även jag iväg till Nationalmuseum och beskådade prerafaeliterna och Hammarskiöld.
Speciellt intressant var se hur viktig den då nyuppfunna fotografiska bilden var för prerafaeliternas idévärld och utveckling.
Många av deras målningar är ju uppbyggda som fotografier - eller "komprimerade i bildrummet" som det stod någonstans.
Svar från kreatören 2009-03-06 12:37
Alldeles riktigt det där att fotografin var viktigt för prerafaeliterna, det fanns flera fotografer som var löst knytna till gruppen. Den mest kända är nog Julia Margaret Cameron.
Tack för kulturinformationen Bernt!!
Och så fick man lära sig nå't nytt, "Prerafaeliterna"!
Och gluggen på Hammarskiöld's Leica, e väl en Xenon...tror jag!? 1,5/50 mm.
(Licens från Taylor-Hobson, England.)
Inget för utomhusbruk, då Zeiss hade patentet för att göra objektiven utomhusbara då! :)
Hur som helst, fint och allmänbildande (för mig i alla fall) reportage!
/Bengan
Får en känsla av att det kan vara ditt arbete som grafiker som gör att du särskilt fascineras av prerafaeliterna. Kanske är jag ute och cyklar.
Hur somhelst så är minsann även jag avporträtterad av Hans Hammaskiöld. Visas dock inte på Nationalmuseum men kan beskådas hemma hos min mamma :-)