Tour de France. Dax, staden alltså.

Vi tar tåget till Toulouse och passerar trakterna av Carcassonne med en regnöversvämning hack i hälarna. Tågbyte till Pau och nytt byte till Dax. På den här sträckan åker man genom ett vackert grönskande landskap med Pyrenéerna om babord. Bara det värt en tågresa. I Dax blir det uteliv med lite tapas på en bar och det är en ljummen kväll med alla ljuden från en kvällsvaken stad. Och det blir lite småsnack borden emellan.

Apropos kvällsätande. Den här reliefen från 1100-talet, Nattvarden ( undrar om man åt tapas på den tiden?). St Paul de Dax. Jag är lite svag för såna här utsmyckningar. Det är väldigt mycket  cartoons över det, ett direkt språk som kan läsas av alla.

Men det är inte alltid alldeles enkelt. Om man nu saknar en del bibelkunskap. Korsfästelse till höger, men vad händer till vänster och varför visar alla sina små magar? Det saknas kanske en välbekant denotation för att pusslet, konnotationen ska falla på plats. Någon har i varje fall ansträngt sig för med att berätta något. Oklart om bildhuggaren tänkt så långt som tusen år framåt i sitt arbete.  Så kan man fundera när man strosar runt en tusen år gammal romansk kyrkobyggnad.

Inlagt 2018-10-29 20:19 | Läst 2682 ggr. | Permalink
Har inget svar på dina bildfrågor, däremot drar jag mig till minnes att jag varit i Carcassonne. för mer än ett halvsekel sen, 1959 tror jag det var (nästan 60 år sen alltså). Där var jag på mitt livs enda tjurfäktning på den gamla romerska arenan. Hälsningar/ Björn T
Hej. Nä som sagt för att läsa bibliska bilder måste man vara påläst, och dessutom helst i medeltidens ikonografi. I Tarascon såg vi för ett tiotal år sedan nån slags tjurfäktning. Fast det var nog bara tjurkalvar och det hade lite av tjuren Ferdinand över sig det hela. Ingen skadades.
Ha det gott