Lite pyssel i brist på annat

Vissa dagar passerar bara förbi. Något att pyssla med är lite inomhusfoto. Här borde makrot funkat bäst, men det ligger i ett annat hus elva mil  bort. Det får bli 24-70:an. Men skärpedjupet täcker inte riktigt in hela alltet. Det där kan man ha åsikter om. Vi diskuterade en gång det faktum att ögats skärpedjup och hela synapparatens återgivning av verkligheten ligger ganska långt från vad kameran sysslar med.

Vore för övrigt idé att skruva ihop en softproof för Google Chrome. Och inte minst en för Paddan. Eller det finns förstås nån som redan har gjort det där ute på nätet. Men det är nog roligast att göra det själv, eller? Den nedre bilden har som synes en lite annorlunda kurva. På arbetsskärmen är den i mina ögon för ljus, men här i webbläsaren klart bättre.

Inlagt 2018-12-04 16:10 | Läst 717 ggr. | Permalink
Man tager vad man haver sa redan Kaijsa Varg.... Det blev fint! Berätta för mig vad en softproof är för nått.Och det där med synen och bilduppfattning är intressant. Största skillnaden mellan oss och vanlig optik är väl att hjärnan är inkopplad hela tiden hos oss - och hjärnan styr lins och syn så det vi tänker på (fokuserar på) både blir skarpt och rättexponerat......Utan manipulation. Hälsningar/ Björn T
Svar från mombasa 2018-12-04 22:28
Hej och tack för titt! En softproof är en korrekturinställning där man kan se hur till exempel färgåtergivning kan bli framförallt vid trycking men även i websammanhang. Man skapar en profil, ICC-profil av den visande, tryckande enheten. Den profilen kan sen användas i PS för att simulera hur färgåtergivningen kommer att bli. Ett enkelt sätt är annnars att som i mitt fall titta på en bild i webbläsaren eller på paddan och sen jämföra den med hur bilden ser ut i PS på min arbetsskärm ( en kalibrerad Eizo). Jag konstaterar att bilderna blir för mörka, framför allt att de sotar betänkligt i de svarta partierna. Då är det ganska lätt att applicera en kurva som lyfter det mörkaste partierna och förtsätter upp mot det ljusaste där förändringen blir mycket liten. Sen sparar jag kurvinställningen och sparar en ny version av bilden och undersöker den i webbläsaren. Det kan bli ett par försök men den kurva som blir den slutgiltiga kan jag använda väldigt många gånger och i ganska olika sammanhang. Det är nästan alltid så att det just är de väldigt mörka partierna som är problemet.
Ytterligare komplikation är så klart att det inte finns så många skärmar här i landet som visar samma sak vad gäller svärta i blder. Men, se det är inte mitt problem. Ha det gott!