I soffan tillsammans med fotografer. Allt det vi inte såg.

I soffan med bildläsning som till exempel Martin Parr. Och Anders Engman. Och en vända till i Anders Petersens Stockholmskatalog. Den är otrevlig och upprörande och får följaktligen inte visas i vare sig Järfälla eller Nacka. Men i min soffa är den helt ok. Brasan brinner. Regnet där utanför. Det blev lite svamp idag. Som delvis blev en trattkantarellsoppa. Och visst stod det en skvätt sherry i skafferiet, så visst blev det en soppa precis som det ska. Vinden har dragit på NO och det regnar. Tog en bastu tidigare och satt och svalnade av mig på verandan med en tjeckisk. Kan man ha det bättre. Och funderar på varför i huvudsak äldre män har så svårt att ta till sig det att ungdomar faktiskt börjar kräva nåt. Läs Greta och  Fridays for Future. Undrar vad det beror på. Vi geronter kommer ju inte få se vad som händer med klimatförändringen. Det hade på nåt sätt varit spännande. När grannens tomt svämmar över. När det blir blött om fötterna på Skeppsbron i Gamla Stan. Att få se de stora ovädren ( Ja, jag har lite, lite gemensamt med muminpappan...) och de stora katastroferna. Men det är nåt som Alvar, Loa, Sixten, Hedda, Thilda, Idde och Nils får göra. Undrar hur de kommer att hantera det? Om det kommer att behöva det eller om vi, geronterna möjligen tar vårt förnuft till fånga och drar  i nödbromsen redan nu.

( Och så tänker jag lite grann på mitt senaste bildprojekt "Allt det vi inte såg". Jo, kanske. Att välja att inte se.Fotografi och teckning. För att teckning är så fysiskt.)

Inlagt 2019-10-02 21:43 | Läst 818 ggr. | Permalink
Trevlig och tankeväckande text! Och så är det ju! Men bastu, en tjeckisk och sen en riktig svampsoppa (håller med Hiram, det är aldrig fel med en skvätt sherry i såsen eller soppan) är sådant som jag gillar, som förgyller tillvaron, stunder som man ska ta tillvara.
//GöranR
PS.Sen missade jag ju en av poängerna med din text; umgänget med fotografer (ett särskilt gott öga till AE's bok) och "det vi inte såg". Men våra filter är ju så högst personliga...
Svar från mombasa 2019-10-03 17:44
Ja det goda och enkla livet är inte fel. Man måste inte fara runt som en skållad iller runt världen. Och vad konsumtion gäller så räcker det med en tjeck. ( Och en hyfsad kamera...eller två.)
Ha det gott
Ja, jag tror nog att tillhör man gruppen 'geronter' så är det nog så att eftersom man har växt upp och även blivit en 'geront' under den tid i mänsklighetens historia när allt mest handlade om tillväxt och framsteg på alla plan, utan att behöva ta hänsyn till klimat och naturpåverkan.. så tror jag att man med tiden blivit fartblind och kör (bokstavligen) bara vidare.. som att det inte finns några gränser numera för hur vi kan leva! Tror inte det är många som ändrat sin livsstil de senaste åren (vet att du gjort det).. man reser bara vidare.. på olika sätt.. Ser ibland folk som vinner en massa pengar på Triss skrap i TV4, nästan alla ska ut och resa med sina vinstpengar och gärna långt bort.. Det är som att dom missat allt som forskare har informerat om i flera år nu.. Det blir alltid nån annan som får fixa det..
Hälsn!
Svar från mombasa 2019-10-03 17:48
Det finns ju så många andra värden att förgylla sitt liv med än att oreflekterat gå på i sina hjulspår. En vacker utsikt, en vandring, lite gott att äta och dricka. Det kan vara rätt enkelt för att vara njutbart.
Ha det gott!