Om trivialfotografiet och lite annat

Såg en rätt kul dokumentär på SVT play. Om polaroid, trivialbildens viktigaste apparat som blev konstnär på gamla dagar.

(Fotograf i färd med att samla bilder för uppläggande och därmed efterföljande gillanden på sociala medier.)

 Och från en sak till en annan. Att lägga ut sina bilder på olika forum är naturligtvis ett sätt att bli bekräftad. Men det finns uppenbarligen olika sätt. Man har olika "ytor" som det ibland heter.  Jag hänger mest på FS, där kan jag läsa intressanta synpunkter på ditt och datt, allt från obsoleta objektivkombinationer och andra teknikaliteter, viket är mycket roande och intressant till betraktelser om vardagens händelser. Som sagt, hängivenheten är fascinerande och ett mycket positivt inslag i tillvaron. Jag får mitt lystmäte av fåglar, lite rapporter om vad som händer ute i provinsen, intressanta bildexperiment och en hel del bilder hämtade ur olika fotografiska genrer.
Jag skriver då och då. Det är ett bra sätt att försöka hålla fingrar och tangentbord igång. Och jag skriver om lite ditt och datt som intresserar mig, som fångat min uppmärksamhet. Tempot bland bloggarna är ganska lågt. Man hinner oftast med och vissa frågor dyker upp med mer eller mindre cyklisk regelbundenhet vilket gör att det är lätt att hoppa in i en debatt. ( En mig bekant bloggare har gått så långt att han skriver inlägg och svar på trådar i förväg så att han har ett förråd att ösa ur när det är dags, med  försvaret att de flesta frågor som dyker upp i bloggarna ändå är förutsägbara. Detta sker dock inte på FS utan på ett helt annat forum.)

Facebook är den plats jag läser delade inlägg, väldigt sällan fotorelaterade. Ofta ser jag hembygdsbilder, inte sällan i grupper som lägger  ut bilder vilka gärna emottas av "Fiina bilder!" i kommentarsfältet. I min värld är FB en plats där jag oftast ser trivialbilder och en hel del bilder vilka ligger nära kitschens domäner

Instagram är jag inte så flitig på själv. Jag har lite svårt för gränssnittet. Här hittar jag mer av kvalitetsbilder än i FB. Men det beror kanske mer på det flödet jag har upprättat. MoMa, Guggenheim, Musée dÓrsay med flera. Och många bra fotografer. En skillnad mellan FB och Insta är att på Insta agerar fotograferna som individer, här gömmer man sig inte i en grupp som exempelvis Street photography och liknande. Naturligtvis finns ett flöde av trivialbilder här också. Jag tycker för övrigt att begreppet trivialbild är ett bra uttryck. Eller vardagsbild, minnesbild, allemansbild.

Sen är det där med gillanden. Det finns väl en kvalitet i det också. Beroende på tempot i "ytan". Ett gillande på FS kräver mer av gillaren än på Insta eller Fb. Mer värt liksom. Men det är kanske inte det som är mest eftersträvansvärt. Att ingå i ett slags sammanhang är kanske viktigare. Återkommer nog om detta.

Inlagt 2019-12-18 20:32 | Läst 1825 ggr. | Permalink
Hej Gunnar, såklart menar jag inte att alla borde vara överallt :-) , jag är mycket för att var och en får göra som hen vill. Och det är en bra beskrivning, detta att man har olika ytor, som dessutom passar olika bra för olika "syften". Trivialbild är också ett utmärkt och användbart uttryck. Min blogg häromsistens var en reaktion på rätt ofta förekommande och lätt nedsättande uttryck som "....bara för att få likes", oftast kopplade till närvaron på Insta eller FB. Läsvärt det du skriver. Många hälsningar/ Björn T
Svar från mombasa 2019-12-19 12:24
Hej. Nej överallt är inte lätt att vara åtminstone inte samtidigt. Jag har en känsla av att i FS bloggar sjungs lite grann av långsamhetens lov. Det är ett annat tempo. Ett tempo som kanske inte passar alla. Det är liksom lite krångligare att gilla här. Men visst allt handlar om bekräftelse och att bli sedd, och det är nog inget uppsåt att skämmas över.
Ha det gott!
Bra formulerat. Och det är väl ungefär som vi gör, de flesta här på FS, FB och Insta.
Gillar begreppet "trivialbilder".
//GöranR
Svar från mombasa 2019-12-19 12:25
Hej
Jag vet inte vem som har myntat begreppet trivialbilder men det funkar bra tycker jag också.
/ Gunnar S
Intressant skrivet. För övrigt håller jag med Björn i hans tidigare blogg om likes och ladda upp bilder.
/ Bengt H.
Svar från mombasa 2019-12-19 12:27
Hej och tack. Det är möjligt att det finns en generationsbunden skillnad i vilken hastighet gillanden och liknande ska levereras i. Jag håller på att det lite mer långsamma och kanske mer reflekterade sättet att visa sitt gillande håller bättre.
Ha det gott!
bassa 2019-12-19 16:20
Hej Jag håller med. Men ofta känner man till fotograferna som tilltalar och där stannar man längre. Men visst det kan verka som man följer vem som helst och ger likes. Många gånger är det bekanta, och vänner.där likes är lika med en hälsning att man har sett bilden.
/Bengt H.