Lite granna udda kamera, eller?

Små kameror har nog alltid haft sin lockelse. Inte för inte såldes de som ”spionkameror”.  Lirade kanske i samma segment som Hobbyförlagets spionglasögon, de där som man kunde titta på tjejer fast man tittade åt ett annat håll. Liksom.
Det var väl Minox som så att säga ägde marknaden, så döm om min förvåning när jag hittade en Voigtländer i en inte helt genomgången kartong ur pappans kvarlåtenskap. Så ett antal frågor dök upp. Var pappan spion? Varför hade vi inte gått igenom den kartongen, det är nu rätt många år sedan dödsboet delades. Att pappan, den habile amatörfotografen hade en särskild böjelse för nyheter på det tekniska området vet jag, Men varför i hela friden en Voigtländer och inte en Minox, hans favorit? Dessa frågor kommer att bli obesvarade…(nja, spion var han nog inte)
Efter att försvunnit längre och djupare ner i Internets fotohistoriska avlagringar, spännande men sidospåren är lika många som i en uppslagsbok, hittar jag till slut en på Amazon till det facila priset av 564,60 Sek, en rulle film ingår. Frakt tillkommer. Jag slår inte till. Men jag kan förstå att kameran har modellbeteckningen Vitoret och lite mer sökande på nätet så dyker den upp både här och där. Det verkar finnas en liten Youtube-grej om den. Kan bli intressant. Inställningsmöjligheterna verkar vara bortom rudimentära.
Film beställd från Götaplatsens foto. Det här ska bli kul.

Inlagt 2021-11-17 17:57 | Läst 708 ggr. | Permalink
Hej Gunnar - interessant fortælling og kamera. Det bliver spændende at se resultatet.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från mombasa 2021-11-17 22:04
Hej. Ja, det kan bli spännande, inte minst framkallningen.
/Gunnar S
Apparaten ser ju både gammal och bitvis ny ut. Pegamoid(?)höljet gammaldags, knappen i vit plast med röd prick modern.

Jag hade Minox 35mm kameror ett tag, strax innan det digitala tog helt över. Gillade design och fällbarhet men mina ex (som köptes begagnade) gick sönder, t o m toppmodellen GT-E höll bara nån rulle.

Ialla fall nappade FOTO (Christian Nilsson) på min idé att ställa Minox mot kompaktdigital. Det vart ganska jämnt lopp, Minoxen klart bäst i vissa lägen, digitalaren i andra.
Svar från mombasa 2021-11-17 22:09
Hej. Ja den har en form som känns lite åttiotal. Nån form av batteridriven exponeringfunktion, lite oklart hur den fungerar.
Jag har en Minox 35mm kamera som jag nyligen kört några rullar med. Resultatet?Tja, så där. En del kan säkert tillskrivas lite svajig framkallning :-)
/gunnar S
Jag hade i slutet på 60-talet en Yashika som använde Minox-film. Atoron hette modellen, gav ganska skapligt resultat i svartvitt. Minox var alldeles för dyr för mig. Det har också funnits spionkameror från Minolta och Mamiya som använde 16mm-film i specialkassetter, egentligen ett smartare system eftersom 16mm film tillverkades i stor mängd till filmkameror, även smalfilmskameror, 8mm, använde ju 16mm-film som klövs i labbet vid framkallning. Minoxformatet var mindre än 16mm vilket gjorde kamerorna mindre, vad jag förstår var det mycket hög kvalite på Minox.
/Ragnar
Svar från mombasa 2021-11-18 11:32
Hej
Jo Minox var nog branschledare i ”spionsegmentet”. Vi har väl sett fler än en filmscen där någon fotograferar av hemliga handlingar med just en Minox på ett nattligt kontor. I ljuset från en skrivbordslampa, och i en flygande fläng. Skulle vara intressant att se negativen efter en sån plåtning.
/Gunnar S