Champagne

Champagne. Christian Berthelot Brut. Favoriten.

Inlagt 2021-12-15 17:44 | Läst 1151 ggr. | Permalink
Sorry, men är inte Champagne den mest onödiga drycken av alla!? Bilden visar detta ganska bra.
Frekeman 2021-12-15 19:26
Onödig? Varför det? Igår klagade du Leica och idag på champagne? Varför denna aversion mot premiumprodukter? Surt sa räven, eller?
Sven Blomquist 2021-12-15 19:44
Onödigt är saker o ting som inte är nödvändiga. Vi lever i en tid av överkonsumtion.
Frekeman 2021-12-15 19:51
Med ett sånt resonemang måste du leva ett väldigt fattigt liv. Bara att göra sånt som är nödvändigt. Glad att jag inte delar din uppfattning.
Sven Blomquist 2021-12-15 20:05
Nix, men jag väljer att prioritera annat. Jag är inte religiös eller kommunist men tror att jag är lite förnuftig. Jag har alltid hat råd att köpa Leica och Champagne, men man måste ju faktiskt inte. Rönnbären är inte särskilt sura. det är goda rönnbärs gelé och i Gammeldansk.
Ha det gott!
Svar från mombasa 2021-12-15 21:52
Kul! Nu blir jag nyfiken på den bildläsningen. Utveckla gärna.
Ha det gott (med champagne eller Gammeldansk:-)
/Gunnar S
Frekeman 2021-12-15 23:40
Ja, jag blir fundersam kring hur bilden visar på ett "ganska bra" sätt att champagne är den onödigaste drycken. Förväntar mig knappast en vettig bildläsning från Sven med tanke på mina senaste erfarenheter av honom och hans kommentarer/inlägg. Jag ser en trevlig bild, förmodligen tagen i samband med en kräftskiva. Om fotot hade varit tagit i Sverige! Kan nog läsa in ytterligare saker också men så intressant är inte bilden för mig – sorry.

PS. En av mina favoritsaker att hänga upp mig på är varför beskär man bilden till ett annat format än det ursprungliga? Det gjorde jag ofta i min fotografiska ungdom (antingen till 1:1, 4:3) men nu skyr jag det som elden! :-) Jag tycker att det är lite slött på ett sätt och så spretar bilderna om man ser dem i en bok eller serie. Och så vet man ju att bilden är beskuren och undrar varför istället för att ta till sig innehållet.
Svar från mombasa 2021-12-16 13:44
Hej. Även till synes enkla och spontant hopkomna bilder ur den privata sfären kan engagera. Och det är ganska kul, och intressant. Kan det bero på nån slags gemensamma referenser i livet? Jag satt och rotade i mapparna på det där pandemirastlösa sättet och hittade bland andra den här. Som inte är ett mästerskott vilket sällan såna här bilder är. Men erfor, dels en massa bevarade stimuii, dofter, smaker, ljud med mera men också en mycket tunn tråd till den typen av bilder som Peter Säflund publicerar här på FS. Jag tycker hans bilder är jättespännande på många sätt som jag inte ska gå in på nu, bortsett från just ögonblick och öppenhet.
Vi har nog ganska olika relation till champagne i Sverige jämfört med Frankrike. Champagne är ingen överdådighet i Frankrike men ofta ett naturligt och odramatiskt inslag när något ska firas. Bilden är från en sjuttioårsfest (fel skrivet tidigare, svårt med år åldrar och sånt) i en liten by på den franska landsbygden, i Perigord Verte mellan Bordeaux och Limoges.
Intressant det där om format, tankar som går att utveckla. Själv är jag med bakgrund som tecknare rätt förtjust i 3-4 som ligger mycket nära F-formatet. En fördel med det är att det ger ett hyfsat harmoniskt intryck även i stående format. 2-3 är ju mer av det klassiska landskapsformatet som blir lite trångt i stående formatet. Men det är en smaksak så klart. Varför negativrutan 24x36 har hamnat just där, om tekniken anpassade sig efter en format utifrån estetiska övervägningar eller om det har sin grund i det effektivaste sättet att utnyttja tekniken är kanske värt att fundera på.
/Gunnar S
Ja tack! Gärna. Förgyller tillvaron vid speciella tillfällen. Det här ser ut att vara ett sådant .
Hälsningar Lena
Svar från mombasa 2021-12-15 21:50
Hej. Javisst! En 70-åring firas av på den franska landsbygden.
hälsn Gunnar
Hej Gunnar.
Spännande bild, lite kontrast mellan figurerna i förgrunden och bakgrunden. Uppsluppen stämning kontra sansad diskussion. Lite action, fint med ansiktet i höger bildkant och handen med glaset.. Det ser riktigt somrigt och skönt ut. Kvinnan med flaskan är riktigt glad och koncentrerad. Hon har gjort sig fin med halsband och klänning. Jag ser ett punktum, pappersbollen bakom kvinnans huvud.
Härlig sommarbild.
Ha de gott.
Jerry
Svar från mombasa 2021-12-16 13:51
Hej och tack. Ett ögonblick i livet, ett av många. Och förmodligen en bild som kan läsas av många därför att den bygger med gemensamma konotationer. Samtidigt behövs de några avslutande pusselbitar i chiffret för att förstå, och de är just den där privata kontexten som vi alla har vår egen uppsättning av.
Med en lite närmare skärskådning skulle jag nog önskat ett lite kortare skärpedjup, att franska festfixare inte hänger upp så mycket vimplar och andra pappersdekorationer över allt (fast det kan bli punctum av dem).
Ha det gott
Gunnar S