En positiv upptäckt

Uppsala domkyrka sedd från Gamla torget är ett klassiskt, näst intill sönderfotograferat motiv. Ja, målat och tecknat också. (Jag har ritat av vyn åtminstone ett par gånger själv.) Men nu ska det handla om något annat, denna dag som genom vädrets små krumsprång bjöd på dagsmeja. Ett ord som för övrigt står på listan över svenska språkets vackraste ord. När jag promenerar, på andra sidan domkyrkan litet upp mot slottet till ser jag på ett av kyrktornen, och det här tar en halv sekund, se där sitter pilgrimsfalken! Nu har jag så klart ingen kikare med mig (och på kameran sitter en vidvinkel). En vinkelbedömning säger att avståndet till falken är minst 150 meter. Det känns bra, jag har haft och har lite problem med synen den sista tiden, inget alarmerande men ändå. Det är ungefär som att  varje år i den tidiga augustinatten höra syrsorna. Än hänger grejerna med. ( Det visserligen inte syrsor man hör, såna finns knappt i Sverige, det är gräshoppor. Men det är vackert så.)

Sen slår det mig att den här bilden naturligtvis är gatufoto, om man vill tänka i genrer. Eller kanske townscape. Den som orkar kan söka denotationer och sannolikt upptäcka att konnotationerna är få. Såna bilder finns, öppna bilder utan annan berättelse än den som bildläsaren möjligen kan plocka ihop. HCB har gjort några såna bilder han också.

Inlagt 2023-02-11 19:14 | Läst 1114 ggr. | Permalink
Eller Cityscape! Du är välkommen att lägga in bilder där, det är öppen grupp, ingen intagningsprövning och trevlig (om än f n sömnig) ton. Med eller utan falk, jag kunde inte lokalisera den.
Svar från mombasa 2023-02-11 20:42
Tack för inbjudan. Falken satt på andra sidan så den är inte lokaliserbar från den här utsiktspunkten.
/Gunnar S
En mycket fin bild från Uppsala där du fångat stadens kärna i ett välavvägt vinterljus. Gillar de långa skuggorna och jag förstår precis vad du såg från denna position. Jag hade ett tele och fyller på med ett par bilder i en annan blogg.
Hälsningar Lena
Svar från mombasa 2023-02-11 22:38
Jamen tack. Jag överlåter fotograferandet av fåglar med varm hand till de som är mer skickade. Strömstaren i Kvarnfallet morsar jag på var och varannan dag. Fina bilder på pilgrimen.
/gunnar s
Övervintrar Pilgrimsfalken här i mellansverige? Eller har den börjat med det då vintern är mild och det finns mat?
/B
Svar från mombasa 2023-02-12 10:25
Jag har sett falkar runt domkyrkan i fem sex år men de har nog funnits längre. Mat är det gott om.
/Gunnar S