"Detta är fotografi"

Projekt escargot. Snäckorna insamlade och internerade. Tre dagars svält väntar. Med regelbunden vattning så de inte får för sig att torrsluta sig. Med torrslutning menas tydlligen att snäckan kryper in i sitt skal och försluter det på något sätt som bara vinbergsnäckor känner till.

Häromdagen hittade jag en publikation, "Detta är fotografi" från 1945, till svenska 1953. Fotograferingens hemligheter klargjorda, eller; "nu tror ni att det här är enkelt, men vänta bara tills jag förklarat."
   Såväl teknik, utrustning, språk med mera har förändrats genom åren och tänk om du Wyatt Brummitt fått reda på att sjuttio år senare skulle var man och kvinna ha en mojäng i fickan som ersatte allt vad du med stor ansträngning försökt förklara. ( En grej ger jag ändå Wyatt kredd för, "I valet av film är Plus-x att föredra vid fotografering av damer." Ett råd värt att följas (?).

Inlagt 2025-07-04 18:12 | Läst 884 ggr. | Permalink
morgondotter 2025-07-04 18:29
jag lärde mig en gång
att
sniglarna skulle på sallad en vecka för att sand mm skulle försvinna med bajset

ge dom lite sallad, det där är ju plågeri
Svar från mombasa 2025-07-04 20:02
Nja, själva plågeriet kommer nog i sinom tid hur man än gör. Salladsdieten kan man hoppa över. Bajsandet sker ändå. Tarmen blir tömd. Sen kommer det plågsamma. Salt och ättika en timme. Vid själva kokningen är de små blötdjuren redan döda. Men visst, det får en att tänka på alla de stunder vi förbereder djurätande, oavsett det är fisk, musslor, kyckling eller lamm. Bon apetit!
morgondotter 2025-07-05 17:10
allt det du nämner
äter jag med god aptit

jag menade det som skämt
klumpigt skrivet kanske
Svar från mombasa 2025-07-05 17:21
Du är så förlåten :-) Jag förstår nog ditt skämtsamma sinne.
Bon appetit
/Gunnar S
morgondotter 2025-07-05 19:19
skönt att höra
per-erik åström 2025-07-05 09:07
Jag följer ditt snigelprojekt med spänning. Vad ger du dig på därefter? Grodor?
De gånger jag varit och mumsat i Frankrike har grodlår varit en favorit.
Och så länge du inte ger dig på Halal-slakt ser jag inget konstigt i det du ämnar stoppa i dig.
Med hälsning/per-erik
Svar från mombasa 2025-07-05 14:52
Grodlår har jag också ätit i Frankrike. Men den ätliga grodan är sällsynt och dessutom fridlyst i Sverige så grodlåren får anstå. Nån Halal-slakt blir det inte, om det ens är möjligt med sniglar. återkommer med rapporter.
/Gunnar S
Vibybo 2025-07-05 10:10
Startade för många år sedan ett sådant projekt, for iväg och plockade dessa snäckor tillsammans med sonen, men när vi kom hem tyckte vi synd om dem och släppte ut dem i trädgården där de sedan har trivts utmärkt och förökat sig i många år. Fina att se på.
Svar från mombasa 2025-07-05 14:56
Vinbergsnäckor är tydligen väldigt stationära så har man väl placerat dem på en plats håller de sig där. Om du ändrar dig nån gång.
Ha det gott
Gunnar S
Lena Holm 2025-07-05 12:38
Jag följer ditt projekt med intresse även om jag inte blir direkt sugen.
Hälsningar Lena
Svar från mombasa 2025-07-05 14:57
Utan att göra en spoiler kommer nästa rapport handla om det lite slabbiga momentet i proceduren.
/Gunnar S