Året på ön

Det är som om året tar sin början i de veckorna då isarna ruttnar. Slutet av februari. Vi är ett par veckor tidiga här ute i skärgårn. Kniporna knorpar i lävikarna. Det milda eftermiddagsljuset ligger som en hinna över tillvaron. Man tar sig tid till att stanna och känna värmen. 
Gunnar Brusewitz har skrivit om det där på ett sällsynt fint sätt i Vårdagbok. Men vem läser Gunnar Brusewitz nu för tiden?
Och det är nu det börjar.

Inlagt 2019-02-26 20:58 | Läst 333 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Vad fint! Ja, våren är fantastisk i skärgården! Men det är lite konstigt att det bara är februari.. kunde lika gärna vara slutet på mars känns det som!
Hälsn!
Svar från mombasa   2019-02-26 23:22
Ja visst är det nåt som skaver. Men, klimat är summan av vädret under en given tid . Som någon klok meterolog sagt.
Ingen ejder eller alla ännu i alla fall.
ehrsa   2019-02-26 23:34
Gissar att du ändå kan höra Alfågelsång där ute nu.. om vinden ligger på lite svagt.. det är fantastiskt!
Hälsn!
Brusewitz? Jo för sjutton, han tar rejäl plats i min bokhylla! Han kunde både skriva och teckna så det nästan kändes som man var ute själv...

Upptäckte av en slump att han och jag haft samme teckningslärare, dock icke samtidigt. Men inte blev det nån tecknare av mig!
Svar från mombasa   2019-02-26 23:24
Brusewitz har kvalitet. En enastående tecknare och dessutom skrivkunnig!
Året på ön hette Bertil Danielssons film från skärgården. Det där skulle jag vilja göra, leva ett år på en skärgårdsö. Men det blev inget, har inte varit i skärgården över huvud taget. Men då i mitten av 60 talet hade jag en stark önskan att göra det.
Brusewitz var en stor förebild i mitt fotograferande. Så där som han tecknade ville jag fotografera naturen. Han hade ju en del motiv hämtade från Dalälvsnaturen där jag själv vistades mycket på den tiden. När Skissbok, Skog och Sjö kom var jag först i kön i bokhandeln. Den sista boken jag köpet var Dagbok från en sjö. Jag tar fram dom ibland även idag. Fyra årstider var det länge sedan jag läste, men den står i bokhyllan. Framför allt var det fint att höra hans behagliga röst i dom TV-filmer han medverkade.
Sten
Svar från mombasa   2019-02-26 22:06
Det är nåt speciellt med Brusewitz sätt att skriva. Det känns lite som en annan men mycket välbekant tid. Du vet väl att Danielssons film Viggen Viggo finns på SVT play?’
/ Gunnar S
Sten Björklund   2019-02-26 22:17
Såg det nu. Ska titta vid tillfälle. En annan som jag beundrade var Anders Erik Malm.
Sten